1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Kuraklık hayvancılığıda vurdu

Ahlat ilçesinde serbest veteriner hekim olarak çalışan Orkun Görgen, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın hayvancılığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirebileceği belirtti.

Yaşanan kuraklık ile yem bitkilerinin kavrulduğunu kaydeden Orkun, hayvan sahiplerinin de yem bulmakta güçlük çektiğini söyledi. Kuraklık yüzünden hayvancılığın ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirten Görgen, yem bitkilerinde bulunan minerallerin zarar gördüğünü anlattı.

Görgen, "Kuraklık nedeniyle hem bitkinin boyu kısa kaldı hem de mineral ve vitamin eksikliği oluştu. Mineral ve vitamin kaybı olunca hayvanlar yediği yemden yeterince beslenemiyor. Yeterli düzeyde beslenemeyince de çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Et, yün ve sütte verim kaybı yaşanıyor" dedi.

Bölge halkının yüzde 70'inin tarıma dayalı hayvancılıkla geçindiğini kaydeden Veteriner Hekim Görgen, yaşanan kuraklıkla birlikte yem fiyatları şimdiden geçen yıla oranla yüzde 200 arttığını söyledi.

Yem maliyetinin artmasıyla birlikte çiftçilerin parası olsa dahi bulmakta sıkıntı yaşayacağını iddia eden Görgen, bunun sonucu olarak zorunlu kesime gidileceklerini vurguladı.

Göregen, "Çiftçilerin çoğunun en fazla sonbahara kadar direnebilir. Kasım ayından itibaren zorunlu kesimler başlayabilir. Bu durum da kısa süreliğine et fiyatları düşürse de ardından tırmanışa geçer. Bu bağlamda kuraklık bu kez bölge halkının hepsini olumsuz etkiler" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 14:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?