1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Minik ellerin marifetleri

Ahlat ilçesinde üretilen dünyaca ünlü Ahlat bastonlarının gelecek nesillere aktarılması için 3 kuşak bir arada asırlık geleneği yaşatmak için üretim yapıyor.

Ahlat'ta üretilen, tamamı ceviz ağacından yapılan ve işlemeciliğinde koç ile manda boynuzu kullanılan Ahlat bastonu tamamen el işçiliğine dayanmaktadır. El emeği göz nuru ile işlenen bastonlara her türlü figür işlenebiliyor. Klasik olarak da üretilen Ahlat bastonlarının yaklaşık100 çeşidi olduğu belirtildi. Özellikle at, şahin, kurt, kartal, arı, güvercin, balık, yılan figürlü bastonların yanı sıra süngülü ve bıçaklı olanları ise en çok rağbet görenler arasında. Bastonların tutacakları ise genelde koç ve manda boynuzundan yapılıyor. Sanatın ağaç ve kemiğe işlendiği Ahlat bastonları, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de rağbet görüyor. Bu bağlamda Ahlat baston ustaları atölyelerinde çocuklara mesleklerinin inceliklerini öğretiyor. Baston ustaları tek amaçlarının bu sanatın gelecek nesillere yansımasını sağlamak olduğu ifade etti.

40 yıllık baston ustası olan Abdurrahman Gökbulak (68), bu sanatın devam etmesi için çocukları ve torunları da öğretim birlikte üretim yaptıklarını söyledi. Gökbulak, "Bir zamanlar bu işi yapan çok usta vardı. Şimdi bu sanatı yürütmeye çalışan birkaç arkadaş kaldık. Baston yaparak çocuklarımıza ve torunlarımıza bu mesleği anlatmak ve öğretmek gerekiyor. Yoksa bu meslek söner gider. Ondan dolayı 3 çocuğum ve 8 torunuma bu mesleği öğretmeye çalışıyorum. Çocuklar bizimle beraber dünyevi ve uhrevi ahlaklarını düzenli bir şekilde yaşamaları için burada eğitim alıyorlar. Kültürleri burada gelişiyor. Esas mesele budur. Buradaki amaç, çocukların hem sanatlarını bellemek hem de kültürlerinin gelişimine katkı sağlamak. Ben baston yaparken torunlarıma da öğretiyorum, onarla şimdilik motif, zımpara, bastona çeşitli motifleri işletmek gibi çalışmaları yapıyorum. Çocuk ve torunlarımın hevesli olması beni çok sevindiriyor "dedi.

Ahlat Baston ustalarından Refai Gökbulak ise, ilçede 17 yıldır sürdürdüğü baba mesleği olan bastonculuğu devam ettirdiğini ve bu sanatın unutulmaması için küçük yaşta çocuklarına öğrettiğini söyledi. Refai Gökbulak, "Ahlat'ta bastonculuk asırlardan beri süre gelen tarihi bir el sanatıdır. Babamızdan öğrendiğimiz bu sanatı şimdi çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Baba, oğul ve torum 3 nesil bir arada bastonculuk sanatına devam ediyoruz. Amacımız çocuklarımızın unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatını öğrenmesidir" şeklinde konuştu.

Torunlar ise, dedelerine yardım ederek bu sanatı öğrenmekten mutlu olduklarını dile getirip, "Dedemiz bize dedi ki, 'Gelin çalışın büyüyünce bir altın bileziğiniz olacak'. Bizde gelip çalışıyoruz. Büyüyünce bir altın bileziğimiz olacak. Belki ileride ihtiyacımız olurda kullanırız" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 18:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?