8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Mutki çömlekleri markalaşıyor

MUTKİ ÇÖMLEKLERİ MARKALAŞIYOR

Bitlis'in Mutki İlçe Kaymakamı Musa Sarı, özellikle Kavakbaşı beldesinde kadınlar tarafından ilkel yöntemlerle yapılan çömleklerin, daha modern yapılması için proje hazırlığı içerisine olduklarını belirterek, "Bu çömlekleri marka haline getireceğiz" dedi.

Yaz aylarında yüksek tepelerden getirdikleri özel toprak ile çömlek yaparak geçimlerini sağlayan kadınlara destek olacaklarını ifade eden Kaymakam Sarı, çömleklerin daha modern bir şekilde yapılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kaymakam Sarı, "Çömlekçilik sanatı ilçemizde özellikle Kavakbaşı beldesinde kadınlarımız tarafından amatörce bir şekilde yapılıyor. Büyük çömlek kapları, yoğurt ve sütlaç ile benzeri şeylerin konulduğu küçük kaseler, ya da bunlara benzer balık tabakları ve vazolar yapılıyor. Biz de kaymakamlık olarak bunlara destek verme gayreti içerisindeyiz. Burada yapılan çömlekleri alarak bizi ziyaret edenlere hediye ederek tanıtımı sağlıyoruz. Bunun yanında kurduğumuz web sitemiz ve basın yoluyla da bu sanatı duyurmaya çalışıyoruz. Ama bu konu ile ilgili bir proje hazırlığı içerisindeyiz. Şu anda çömlekçilik amatörce yürütülüyor. Biz istiyoruz ki bu sanatı biraz daha genişletip profesyonelce yürütmektir" dedi.

Çömlekçilik mesleğinin daha nitelikli bir hale getirdikten sonra 'Mutki' adı altında piyasaya sürmeyi planladıklarını belirten Kaymakam Sarı, "Şu anda civar illerden gelip burada alınan çömlekleri başka yerlerde satıyorlar. Ancak çömleklerde ilçenin ismi olmadığından dolayı bu çömleklerin nereye ait olduğu bilinmiyor. Çömlekler markasız olduğundan yeteri kadar ilçenin tanıtımı yapılamıyor. Amacımız çömlekleri en iyi şekilde ambalajlayıp üzerinde de 'Mutki' ismini yazıp ilçemizi tanıtımını sağlamaktır. Bunun ilk adımı olarak da Mutki Kaymakamlığı adı altında çantalar yaptırdık. Çantaların üzerinde ilçemizi tanıtan fotoğraflar ve iletişim kurulabilecek telefon numaraları ve adresimizi yazdık. Çömlekleri bu çantada gelen misafirlere hediye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan çömlekleri boyanıp piyasaya sürmek için de çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kaymakam Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Yapacağımız projede sonuç aldığımızda çömleklerin yapımıyla ilgili çeşitli makineler getirip kadınların el zoru ile yaptıkları işi bu makinelerin yardımıyla daha seri bir şekilde yapmalarına katkı sağlayacağız. Aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi aracığıyla da bunların boyanmasını destekleyeceğiz. Örneğin vazolarımızın çeşitli figürlerle boyayıp piyasaya sürmek istiyoruz. Bu şekilde genç kızlarımız hem sanat öğrenmiş olacak hem de gelirlerine katkı sağlayacaklardır"

MUTKİ ÇÖMLEKLERİ MARKALAŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2010 Cuma 17:29:01
Güncelleme :1 Ocak 2010 Cuma 17:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?