6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Müze için geri sayım

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, hazırlık çalışmaları süren, kentin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtacak her türlü eserin sergileneceği Etnografya Müzesi’ni 8 Ağustos’a yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Işıkgör, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Atatürk Mahallesi’nde 3 yıl önce yapımına başlanan Bitlis Etnografya Müzesi’nin, ilin düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü olan 8 Ağustos’ta hizmete açılması için çalışmaların büyük bir hızla sürdürdüklerini belirtti.

Işıkgör, müzede sergilenecek, Bitlis’e özgü etnografik eserleri toplama ve müzeye aktarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Yöreye özgü çoraptan ayakkabıya, sıcak demircilikten Ahlat bastonculuğuna, taş ve toprak işlemeciliğinden dokumacılığa kadar Bitlis’in tarihi ve kültürel yapısını yansıtacak eserlerin müzede sergilenecek" dedi.

Müzenin açılmasıyla M.Ö’den günümüze kadar uzanan kültürün yerli ve yabancı turistlere daha iyi aksettirileceğini belirten Işıkgör şunları söyledi:

"Zengin bir tarihe sahip olan Bitlis, Urartular’dan Osmanlılar’a çeşitli medeniyetlerin uğrak yeri olmuştur. Bu dönemlere ait sayısız tarihi eserle ilimiz tam bir açık hava müzesi görünümündedir. Kentimizde pek çok kale, cami, medrese, türbe, köprü ve kervansaray bulunmaktadır. İlimizdeki bu tür tarihi yapıların yanı sıra Etnografya Müzesi’nin de açılması, M.Ö’den günümüze kadar uzanan kültürümüzü yerli ve yabancı turistlere daha iyi aksettirecektir."

Işıkgör, eserlerle uyum sağlaması ve kentin tarihi dokusunu bozmaması amacıyla müzenin, yöreye özgü Ahlat taşından inşa edildiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 13:25:52
Güncelleme :30 Haziran 2005 Perşembe 13:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fusun saka IP: 88.231.44.xxx Tarih : 6.03.2012 10:26:41

babam Mehmet Bashan  Mıllı Egıtım Muduru ıken bu ev lojman olarak kullanılıyordu...yıl1967...cok guzel gunlerımız oldu...Bahcesınde  su arkı vardı...bu tarıhı eserın muze olmasına cok sevındık..Hayırlı olsun....