1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Nazik Gölü'nde sazan avı başladı

Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde bulunan Nazik Gölü'nde yaklaşık 5 ay boyunca buz kırarak avlanan balıkçılar, buzların çözülmesinin ardından aynalı sazan avına başladı.

Balıkçılar, bahar mevsimi ile birlikte buzları çözülen Nazik Gölü'nde, günlük nafakalarını çıkarmaya çalışıyor. Karlı Nemrut Dağı eteğinde tekneleri ile göle açılan balıkçılar, eşsiz doğa güzellikleri altında aynalı sazan avlayarak evlerinin geçimini sağlıyor. Tek geçim kaynaklarının balıkçılık olduğunu belirten Ayhan Can, avlanma sürelerinin kısıtlı olmasından şikayet etti. Can, avlanma yasağı ile birlikte sıkıntı çekeceklerini belirterek, "Yaklaşık bir ay sonra avlanma yasağı başlayacak. Zaten 5 aydan beri balık avlayamıyorduk. Bu yıl baharın erken gelmesi buzların çabuk çözülmesine neden oldu. Zaten kışın buzları kırarak ancak günlük nafakamızı çıkarabiliyorduk. Şimdi ise bir aylık bir zamanımız var. 15 Mayıs 2008 tarihinde av yasağı başlıyor. Şimdiden bizleri avlanma telaşı sardı. Gün boyu avlanarak ancak 15-20 kilogram balık yakalayabiliyoruz. Yakaladığımız balığın kilogramını 2.5 YTL'ye satarak evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Ya nasip diyerek ağlarımızı göle atıyoruz. Şansımıza ne çıkarsa" dedi.

Bol miktarda aynalı sazan balığı olan Nazik Gölü, 44 kilometrekare alanıyla denizden bin 876 metre yükseklikte olup 40-50 metre derinliğe sahip. Göl, akarsu kaynakları, ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur sularıyla besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden birisi kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donmasıdır. Yaklaşık 80 ile 100 balıkçı aile gölde aynalı sazan balığı avlayarak geçimini sağlıyor.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 10:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?