9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Nemrut gölü temizlendi

NEMRUT KRATER GÖLÜ'NDE TEMİZLİK KAMPANYASI

Bitlisli öğrenciler 5 Haziran Dünya Çevre günü dolayısıyla Nemrut Krater Gölü ve çevresinde temizlik yaptılar.

Tatvan Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim ve Çevre ve Orman müdürlükleri ile ortaklaşa düzenledikleri temizlik kampanyasına 100'e yakın gönüllü katıldı.

Sabah saatlerinde Nemrut Krater Gölü kenarına gelen öğrencilere t-shirt, şapka, eldiven ve çöp poşetleri dağıtıldı. Krater gölü kenarında çöp toplayan öğrenciler, çevre gününde mesaj vermek amacıyla böyle bir kampanyaya destek verdiklerini söylediler. Öğrenciler çöp toplama işleminin ardından öğretmenleri tarafından hazırlanan yemekleri yiyip, kemençe eşliğinde halay çektiler.

Burada bir konuşma yapan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, böyle bir kampanya ile çevre bilinci konusunda bir mesaj vermek istediklerini ifade etti. Vali Yılmaz, “Dünya Çevre Günü nedeniyle Nemrut Krater Gölü çevresinde bir program düzenledik. Nemrut Gölü kenarı piknikçiler tarafından hor kullanılıyor. Yani buraya gelen piknikçiler piknik sonrası çöplerini etrafa bırakarak gidiyorlar. Çevre gönüllüsü yaklaşık 100 arkadaşımız burada bir çalışma yaptılar. Öğrencilerimiz hem çevreyi tanımak hem de korumak için buraya geldiler. Onlara bu bilinci kazandırarak geleceğimizi koruyoruz. Güzel bir gün geçirdiklerini ümit ediyorum. 30 arkadaşımızda buraya yürüyerek çıktılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çevre temizliğini valilikten beklenmesinin yanlış olacağını da belirten Vali Yılmaz, “İstediğimiz kimsenin çevreyi kirletmemesidir. Buraya yüzlerce insan gelecek, gelen insanlar çöpünü alıp geri götürmek zorundadır. Onun dışında kalan temizliği biz yaparız. Çöpünü burada bırakan insanlara bir çağrımız var. Çöpünüzü burada bırakmayın. Yüzlerce insanın kirlettiği yeri temizlemek için ayrıca bir para harcamak zorunda kalıyoruz. İmkanlarımız kısıtlı. Piknikçilerimiz buraya gelip eğlensinler, zaman geçirsinler. Biliyorsunuz burada bir güvenlik sorunumuz yok. Ancak dönerken çöplerini de yanlarına alarak aşağıya indirsinler. Çevre temizlemekle değil, kirletmemekle temiz kalır” şeklinde konuştu.

Nemrut krater Gölünün tanımı için değişik etkinlikler düzenlediklerini belirten Tatvan Kaymakamı Güldibi, “Nemrut'un tanıtımı için ilk defa düzenlenecek olan 'Dünyanın En Yüksek Yerinde Rüzgar Sörfü' yapacağız. Önümüzdeki günlerde gençlerimiz bu etkinliği gerçekleştirecekler. Her yönüyle mükemmel bir yer burası. Korumak içinde elimizden geleni yapacağız. Çok fazla tanıtmamamıza rağmen buraya her gün dünyanın değişik ülkelerinden turistler geliyor. Bunlarla konuştuğumuzda da beklenmedik bir etki altında kaldıklarını söylüyorlar. Bizim buralara sahip çıkmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Öğrenciler yaklaşık 1 saat içerisinde onlarca torba çöp topladı.

NEMRUT KRATER GÖLÜ'NDE TEMİZLİK KAMPANYASI
NEMRUT KRATER GÖLÜ'NDE TEMİZLİK KAMPANYASI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2010 Pazar 15:14:05
Güncelleme :6 Haziran 2010 Pazar 15:44:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?