1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Nemrut Krater Gölü kirleniyor

Ahlat ilçesinde bulunan Nemrut Dağı'ndaki krater gölünün her geçen gün kirletildiği, bunun bölge ve turizmi açısından önemli bir sorun olduğu belirtildi.

Ahlat Tarihi Eserlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, ilçeye 25 kilometre mesafede bulunan Nemrut Krater Gölü'ne giden ziyaretçi ve piknikçilerin göle attıkları yiyecek artıkları ile balık yemlerinin gölde kirlilik meydana getirdiğini söyledi.

Pirhasanoğlu, Nemrut Krater Gölü'nün bölge turizminin yanı sıra dünya turizmi açısından da önemli bir yer olduğunu belirterek, "Burası Türkiye'nin en büyük krater gölünün yanı sıra, en son püsküren volkan kolisi olan Nemrut kalderasını da içinde barındırmaktadır. Bu bağlamda, her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist Nemrut'a geliyor. Krater gölüne bilinçsiz olarak yemek artıkları, yiyecek kırpıntıları atılıyor. Böylece hem suyun durağanlığı, hem de akıntının olmaması sudaki oksijeni azaltıyor ve su üstündeki kirliliği meydana getiriyor. Özellikle kıyı kesimlerinde yoğun olan kirlilik için önlem alınmaz ise geniş bir alana yayılabilir. Gerek göle gerek çevreye atılan yemek artıkları, mangal külleri, poşetler ve pet şişeler çevre ve gölde kirlilik oluşturuyor. Bu konuda acilen önlem alınmasın şart " dedi.

Ahlat'ın önemli göllerinden birisi de Nemrut Volkanı'nın kalderasında yer alan Nemrut Krater Gölü, deniz seviyesinden 2 bin 247 metre, Van Gölü'nden ise 600 metre yüksekliktedir. 12 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan göl bir yarım ay şeklindedir. Krater Gölü'nün suları tatlı ve soğuktur. Bu gölün dışında Nemrut kalderasında 1.2 kilometrekare yüzölçüme sahip Ilık Göl ile yağmur ve kar sularıyla beslenen üç küçük göl daha bulunmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 12:51:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?