1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Nemrut Krater Gölü'ne turist akını

Ahlat ilçe sınırları içerisinde bulunan ve geçen yıl patlayacağı iddia edilen Nemrut Krater Gölü, bu yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistlin akınına uğradı.

Adeta doğal güzellikleri ile görenleri büyüleyen Nemrut Krater Gölü ve kalderası dünyanın 4 bir yanından gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Krater gölünü ziyaret eden turistlerden bazıları kalderada doğal güzellikleri seyrederken, bazıları ise çiçek toplamayı tercih etti. Turistler krater gölünün gizeminde serinleyerek, Nemrut Dağı'na tırmanışa geçiyor.

Ahlat Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, geçen yıl patlayacak denilen Nemrut Krater Gölü'nün turizme kattığı olumsuz etkinin sona erdiğini söyledi. Pirhasanoğlu, bu yıl ise adeta bir turist patlaması olduğunu belirterek yöre turizmi açısından olumlu bir gelişmenin yaşandığını ifade etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Hüseyin Saraçoğlu, Nemrut Krater Gölü'nün ve kalderasının coğrafi konumu ve özelliklerini anlatırken, Türkiye'de hiç bir yanardağın patlama riskinin olmadığını söyledi. Saraçoğlu, "Dünyanın en büyük Krater Gölü Alaska'dadır. İkincisi ise ülkemizde yani Bitlis'te bulunmaktadır. Şuan itibari ile Türkiye'de hiçbir yanardağın patlama riski yok. Hepsi sönmüş yanardağlardır. Geçen yıl burası patlayacak diye bir takım spekülasyon haberler okuduk ama, hani delinin biri çıkarda magmayı matkapla falan delip çıkarmazsa, patlama falan olmaz. Fakat patlama riski en fazla olan veya ilk patlayacak dağ varsa oda Çaldıran Doğubayazıt arasındaki Tendürek Dağı'dır" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 12:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?