8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Öğrencilerin teknoloji başarısı

ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİ BAŞARISI

Bitlis'in Ahlat İlçesi Çok Programlı Lise'nin (ÇPL) öğrenceleri, rüzgar enerjisinden yararlanarak evlerde kullanılan güneş enerjisi su ısıtma sisteminin içindeki suyun sürekli sıcak tutulmasını sağlayan rüzgar türbini üretti.

2009-2010 Eğitim Eğretim Yılı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na hazırlanan Ahlat ÇPL öğrenceleri, "Elektrik Enerjisi Üretimi Projesi" ile Bitlis ilinde birinci oldu. Erzurum'da düzenlenecek bölge yarışmasına hazırlanan öğrenciler, atölyelerindeki atıl durumda bulunan bisiklet jantı, sac, kablo gibi malzemelerden yararlanarak rüzgar türbini üretildi. Ahlat ÇPL' de görev yapan 2 proje danışmanı öğretmenin koordinesinde 4 öğrencinin hazırladığı proje ile

rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üreterek hanelerin sıcak su ihtiyacının karşılanması amaçlandı.

Projede görev alan okulun metal işleri öğretmenlerinden Fatih Pirhasnoğlu, önce teknik resimleri hazırlayan ardından atölyedeki atıl durumdaki malzemeler kullanılarak rüzgar türbini ürettiklerini söyledi. Pirhasanoğlu "Türbin dakikada 70 devir ile döndüğünden yeterli verim elde ediliyor. Yapılan denemelerimiz başarılı oldu. Bizim bu projede amacımız, rüzgar enerjisinden yararlanarak, evlerde kullanılan güneş enerjisiyle çalışan su ısıtma sisteminin içindeki suyun sürekli sıcak tutulmasını sağlamaktır.

Böylece projemiz hanelerin sıcak su ihtiyacının karşılanmasın da çok önemli bir rol üstlenecektir. Proje özellikle rüzgar potansiyeli yüksek olan yerlerde kullanım bakımından verimlilik sağlayacaktır. Ayrıca rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üreterek suyun soğuk havalarda ve geceleri sıcak tutulması sağlanmaktadır. Bu çok önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacaktır. Soğuk ve rüzgarlı havalarda güneş enerjisi su ısıtma sistemlerinin suyunun donmasını önleyerek bu sistemlerin zarar görmesini

önleyecektir" dedi.

Öğrencileri ise bir ekip ruhu ile çalıştıklarını Bitlis ilinde birinci olarak Erzurum'a Bitlis'i temsilen gitmenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Rüzgar türbinini merak edenler ise hem yapılan çalışmayı yakından görmek hem de örencilere moral ve motivasyon vermek amacıyla sık sık ÇPL atölyelerini ziyaret ediyorlar.

ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİ BAŞARISI
ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİ BAŞARISI
ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİ BAŞARISI
ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİ BAŞARISI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 10:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?