8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

'Orhun Abideleri sizi bekliyor'

(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Ahlat ve Çanakkale'nin Türklerin Anadolu'da mücadelesinin yapıldığı en büyük yerler olduğu belirterek, "Orta Asya'da Orhun Abideleri'ni aramaya gerek yok, gelin Ahlat'a Orhun Abideleri sizi bekliyor" dedi.

Bitlis Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nce "Turizm Haftası" etkinlikleri kapsamında kültür turu düzenlendi. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Ahlat'ta gerekleştirilen kültür turuna öğrenciler, vatandaşlar ve polis okulu öğrencileri katıldı. Kültür turuna Ahlat Müzesi'nden başlayan, ardından 12'nci yüzyıldan günümüze gelen ve her bir taşın abidevi özelliği olan ayrıca ikinci Orhun Abidesi olarak da bilinen Selçuklu Mezarlığı gezildi. Daha sonra dünyada örneğine az rastlanan Ahlat'ın da sembolü olan Emir Bayındır Kümbeti ardından Ahlat eski yerleşim yerlerinden mağara evler ile tarihi Bayındır Köprüsü ile Şelalesi gezildi.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, tarihi mekanların gezilmesi sırasında yaptığı açıklamada, burada kültür turizmin yanı sıra göl turizminin de olduğunu belirterek herkesi Bitlis'e davet ettiğini söyledi. Van Gölü kıyılarında olan Bitlis ve çevresinin tarihi yapısı ile de her türlü aktivitenin yapıldığı yerlerin başında geldiğini anlatan Işıkgör, Ahlat'ı seçmelerinin nedeninin ise buradaki Selçuklu eserlerine dikkat çekmek olduğunu ifade etti. Ahlat ilçesinin Anadolu açısından önemli bir yer edindiğini de vurgulayan Işıkgör, "Ahlat, Anadolu'nun Türkleşmesinde ilk yer. Eğer Ahlat olmasaydı Anadolu'da olmazdı. Çanakkale olmasaydı Türkiye de olmazdı. Çanakkale'de yatan şehitlerimiz gibi Ahlat'ta da yatan şehitlerimiz çok. Bence Ahlat ile Çanakkale'yi kıyaslamak yanlış olur. Çünkü ikisi de Türklerin Anadolu'da mücadelesinin yapıldığı en büyük yerlerdir. Onun için ikisi de çok önemlidir. Lütfen burayı da gelip görün, buranında en az Çanakkale kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ben şunu da ifade etmek istiyorum, gidip Orta Asya'da Orhun Abideleri'ni aramaya gerek yok. Gelin Ahlat'a Orhun Abideleri sizi bekliyor diyorum" şeklinde konuştu.

Ahlat'ı ilk kez görenler ise, bu kültür turu sayesinde adeta kendilerine geçmişten günümüze kadar bir tarih ziyafeti çekildiğini, gördükleri muhteşem eserler karşısında ise adeta büyülendiklerini ifade etti.

Bitlis polis okulundan Ahlat'ta ilk kez gelen Kadir Vurgu da, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün organize ettiği bu geziden oldukça etkilendiklerini belirterek, bu gezi ile tarihi öğrendiklerini söyledi. Yapılan etkinliğin anlamlı olduğunu anlatan Kadir Vurgu, "Ahlat olmasaydı Anadolu olmayacaktı. Çanakkale olmasaydı Türkiye olmayacaktı. Aynı ruhu iki tarafta da alabiliyoruz. Sonuçta ikisi de bizim başlangıç tarihimiz. O bakımdan tarihimize sahip çıkmalıyız" dedi.

(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU
(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU
(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU
(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU
(ÖZEL HABER) - AHLAT'TA KÜLTÜR TURU
İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2010 Pazartesi 13:26:00
Güncelleme :19 Nisan 2010 Pazartesi 14:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?