1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Patates festivali 15 Ekim'de

Bitlis Tarım İl Müdürü Kasım Piral, bu yıl ilk kez '1. Ahlat Patates Festivali' düzenleneceğini belirterek, patatesin dünyada ve Türkiye'de stratejik ürünlerden biri olması münasebetiyle bu festivalin çok önemli olduğunu söyledi. 

15 Ekim 2008 tarihinde düzenlenecek olan festivalin Bitlis Valiliği, Ahlat Kaymakamlığı, Tarım İl Müdürlüğü ve Ahlat Ziraat Odası tarafından organize edildiği belirtildi. Ahlat Ziraat Odası'nı ziyaret eden Bitlis Tarım İl Müdürü Kasım Piral, patatesin dünyada ve Türkiye'de stratejik ürünlerden bir tanesi olduğunu söyledi. 

Piral, "Bölgemizde de yeni gelişmeye başlayan bir sektör olarak önem arz ediyor. Patatesin tohumluk materyali toprakla beraber taşındığı için bitki hastalıkları nedeniyle karantinası çok zor olan bir üründür. Dolayısı ile bir sahada hastalık varsa veya bir sahada problem varsa, o sahadan tohum üretilmesi imkansızdır. Burada yetiştireceğiniz tohum temiz alanlara da bulaşır. Bu nedenle Ahlat bizim gözde ürünlerimizden biri olan patates için fırsat merkezidir. Çünkü hastalık bulaşmamış ve bakir bir saha olan Ahlat, tohumluk ve yemeklik patates üretecek önemli bir havza olarak önümüze çıkıyor. Bu yüzden biz Ahlat'ta patatese çok önem veriyoruz. Ahlat'ta patatesi korumak istiyoruz, öncelikli hedefimiz budur. Dolayısı ile dışarıdan gelecek mahsullerin, tohumlukların mutlaka kontrollü bir şekilde sahaya girmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu da sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Ahlat'ta düzenlenecek olan 1. patates festivale de aslında bu tarz konulara dikkat çekmek içindir. Bu konuları kamuoyu ile paylaşmaktır. Ahlat'ta böyle bir potansiyelin olduğunu, bölgeye ve Türkiye'ye duyurmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda mevcut potansiyelimizi pazara arz etme yönünde festival bizim için önemli bir fırsat olacaktır. Bu yıl ilk kez festival düzenleyeceğiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 11:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?