1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Patates temiz çıktı

Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesinde ürün sökümüne başlanırken, Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanları ise yaptıkları incelemelerde üründe hiçbir hastalık belirtisinin görülmediğini belirledi. 

İlçede başlayan hasat dönemi nedeniyle Bitlis İl Tarım Müdürlü teknik elemanları patates tarlalarında incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda patateste bir hastalık belirtisi görülmemekle beraber ürünlerin kaliteli, veriminin ise oldukça yüksek olduğu kaydedildi. 

Patates tarlasında gazetecilere açıklama yapan Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, ilçede yaklaşık 20 bin dekar alana patates ekildiğini söyledi. 

Demirden, ilçede küçük ve büyük ölçekli 500 ailenin patates üreticiliği yaptığını da hatırlatarak; "Patates ekim alanlarında yaklaşık 15 bin kişi çalışmaktadır. Patatesçilik istihdamın yanı sıra ekonomik anlamda ilçemizde büyük bir gelir elde edilmektedir. İlçede her yıl yaklaşık 100 bin ton gelir elde edilmektedir. Ahlat patatesi, hem kalitesi hem de lezzeti bakımından dünyada sayılı bir üründür. Ahlat çiftçisi, ürettiği patates ile ilçe ve ülke ekonomisine yaklaşık 30 milyon YTL gibi önemli bir katkı sağlıyor. Bu yıl patatesin kilogramının 30 Ykr'den satışa sunuldu. Türkiye'nin yemeklik patates ihtiyacının önemli bir kısmı Ahlat ilçesinden karşılanıyor" dedi. 

Bitlis İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Abdülaziz Karateke ise, teknik elemanları ile birlikte yaptıkları alan taramalarında patateste hastalık ve zararlıya rastlanmadığını belirtti. 

Yetiştirilen ürünlerin kaliteli ve verimi yüksek olduğunu söyleyen Karateke "Bu kaliteyi sertifikalı ve kaliteli tohuma bağlıyoruz. Ayrıca, buradaki çiftçilerimiz tamamen patates üreticiliğini önemsediklerinden dolayı kalite ve özenleri ürünü burada önemli kılıyor" dedi. 

Bitlis İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Kubilay Ateşal de, ilçede ilk kez yapılan patates festivali ile bu ürüne ilginin arttığını anlattı. 

Ateşal, üretimin olmadığı zamanlarda çitçileri daha iyi yemeklik ve tohumluk patates üretimi konusunda eğitim için çalışmalar yapacaklarını belirterek "Bu şekilde Ahlat'ta temiz ve hastalıklardan arıtılmış bir üretimi hedefliyoruz. Adeta Ahlat'ı patates borsası haline getirmeyi düşünüyoruz.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 10:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?