1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Patates uyarıları

Bitlis Tarım İl Müdürü Kasım Piral, patates söküm zamanının başladığını belirterek, çiftçilerin patates sökümünün ardından pazara arzda acele etmemeleri hususunda tavsiyelerde bulundu. 

Bitlis Tarım İl Müdürü Kasım Piral, her yıl olduğu gibi bu yıl da ekonomik etkenlere bağlı olarak patateste erken sökümün yapılarak pazara sunulduğunu söyledi. 

Çiftçilerin biraz sabır göstererek pazara arz konusunda sabır göstermelerini isteyen Piral, "Patates söküm zamanı başladı. Bu sezonda patates çok fazla para etmiyor. Pazara arz konusunda çiftçileriz çok acele etmesin. Çiftçilerimizin zararına değil, en azından ürettiğini ederi fiyatında pazara arz etsin. Çiftçiler için pazara arz zamanlaması çok önemli. Hasat ettiği gün ve zamanda çiftçi pazara yönelirse patates fiyatı yerlere düşer. Ekonomik nedenlerden dolayı erken söküm yapan çiftçilerimiz, bu anlamda biraz sabırlı olmak ve kısmi arz yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Kesinlikle patates üreticilerimiz pazara arz konusunda biraz temkinli ve sabırlı olmaları menfaatleri gereği olduğunu bilmelerini istiyorum" dedi 

Ahlat'ta patatesi korumak istediklerini de vurgulayan Piral, önümüzdeki yıllara dönük önlem alınması amacıyla da önerilerde bulunarak şöyle konuştu:
"Dışarıdan aldığınız tohumluk ve yemeklik patates sertifikalı değilse, kesinlikle tarlaya sokmayın. Dışarıdan gelecek mahsullerin, tohumlukların mutlaka kontrollü bir şekilde tarlaya sokulması gerekiyor. Bunu da sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Ahlat'ın bu stratejik yönünü kaybetmememiz lazım. Hastalık bulaştırdığımız an burası biter. Dolayısı ile bir sahada hastalık veya problem varsa, o sahadan tohum üretilmesi imkansızdır. Çiftçilerimizin uyarılarımıza dikkat etmesi bizim özel ricamızdır. Sezonumuz her ne kadar 5- 6 ay gibi kısa bir süre de olsa buradaki ürünler biraz takviye ile değerlendirilebilir. Toprak tahlillerinin bu yörede bir alışkanlık haline getirilesi lazım. Bu laboratuar Ahlat Ziraat Odası'nda var. Toprak tahlillerini görüp ona göre bir gübreleme yapılırsa, toprağa yeterli sulama yapılırsa, şuan alınan ürünün 2 ila 3 mislini almak ve daha iyi para kazanma şansı yükselir. Bu bağlamda çiftçilerimiz girdileri azaltarak, yüksek kabiliyette verim ala bilmeli. Çiftçilerimizin en azından bu tür konularda geleneksel tarzın dışında biraz tarım teşkilatı, tarım örgütleri ve ziraat örgütleri ile diyalog halinde olması her hali kulede çiftçimizin menfaatinedir."

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 16:29:22
Güncelleme :23 Eylül 2008 Salı 16:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?