Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri, 2'nci Orhun abideleri olarak nitelendirilen Ahlat mezar taşları tek tek fotoğraflanarak belgeleniyor.
Ahlat Kaymakamlığı'nın koordinesinde, İlçe Tapu ve Kadastro ve Müze Müdürlüğü'nün de teknik destekleriyle, Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü tarihi mezar taşlarının fotoğraflarını çekerek belgelemeye başladı.
Yaklaşık bir ay sürecek çalışmayı fotoğrafçılık kulübü üyeleri gönüllü olarak yapıyor. Tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda, 210 dönümlük bir alanda yapılan çalışma ile abidevi mezar taşlarının hepsinin fotoğraflarla belgelenmesi ve sayısın tespiti amaçlanıyor.
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, bu çabanın gelecek kuşaklara bilgi ve belge aktarılması yönünden çok önemli olduğunu belirtti. Ahlat'ın bin yıllık Türk tarihinin her türlü izini taşıyan kutsal bir belde olduğunu belirten Kaymakam Şentürk "Bu yönü ile de Kubbetül İslam diye adlandırılan 3 şehirden bir tanesidir. Fakat bu zenginliği içerisinde yaşayan çoğu insanların bilmediğini gördük. Doğrusu ülkemizde de yeterince tanıtım çalışmasının yapılamamış olduğunu tespit ettik. Bu kaygılarla biz de ilçemizde tamamen gönüllü çalışan Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri ile beraber bir koordinasyon sağladık. Kulübünün ufak tefek şeylerde ihtiyaç duyabilecekleri alanda destek sağladık. Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yer alan mezar taşlarının tamamını dijital ortama aktarmak adına bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma ile birlikte hedefimiz, taşlarda meydana gelebilecek deformasyonlar, kırılmalar, yıkılmalar münasebetiyle yok olabilecek zenginliği şuan itibari ile kayıt altına alabilmek ve dijital ortamda da olsa gelecek kuşaklara aktara bilmek. Doğrusu mezar taşlarının sayısal olarak da net bir verisi elimizde yok. Yani kaç adet mezar taşının da olduğunu bu çalışmanın sonucunda tespit etmiş olacağız. Biz de aynı zamanda bu çalışmayı yaparken gördük ki, Selçuklu Mezarlığı'nın belirli sembol taşları var, bu taşların ağırlıklı ziyaret edildiğini görüyoruz. Fakat 210 dönümlük bir alanda detaya girdiğimiz zaman birbirinden güzel, birbirinden farklı özellikler ihtiva eden mezar taşlarını, farklı anlamlar ifade eden taşları gördük. Bu anlarla ilgili kısmen de olsa bilgi sahibi olduk. Özellikle burada yaşayan insanların da buraya vakıf olması gerekir" dedi
Kaymakam Şentürk, fotoğraf çalışmalarının yanı sıra beraberinde yürütülen gönüllü turizm rehberi çalışmasının da olduğunu belirterek, yapılan çalışmaların birbirleri ile de bütünleştirilmiş olacağını söyledi. Gönüllü turizm rehberlerinin ilçe tarihini yansıtma ve gelecek guruplara aktarmada önemli unsurlar olduğuna inandıklarını anlatan Şentürk, "Elde ettiğimiz verileri burada yetiştirmiş olduğumuz yaklaşık 20 öğrencimiz ile de paylaşacağız. Çeşitli eğitimler, bilgi ve birikimler ile donatılan öğrencilerimizi yaz döneminde ilçemize gelen guruplara Ahlat'ın tarihi hakkında bilgiler aktaracak. Böylece daha kalıcı bilgiler sunulacak. Yürüttüğümüz çalışmalarla amacımız, Ahlat'ın turizmden de ekmek yemesine vesile olmaktır. Temel hedeflerimizden biriside budur. Çünkü bu zenginliğe yeterince sahip olunamamasının tek nedeni turizmden gelir elde edilememesidir" diye konuştu.
Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Geylani Adıyaman ise, yapılan çalışmanın tamamen gönüllülük esasına bağlı bir uygulama olduğunu, insanın yaşadığı kente kalıcı bir şeyler bırakmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Kulüp üyelerinden Üzeyir Akçelik ise, amaçlarının abidevi mezar taşlarını gönüllülük esasıyla belgeleyerek, dijital ortamda da olsa gelecek kuşaklara aktara bilmek olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmalara 10 kişilik bir ekip ile başlanıldığını, 210 dönümlük bir alanda bulunan tüm mezar taşlarının önce belge amacıyla kayıt altına alınacağını, ardından da en güzel taşların bulunduğu özel bir katalog çalışmasının yürütüleceği kaydedildi.