1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Selçuklu mezarlığı yok oluyor

Bitlis'in Ahlat İlçesi Tarihi Kültürel Değerleri ve Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, ilçede bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı'nın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 

AHTEK Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, 210 bin dekar alanı kaplayan Selçuklu Mezarlığı'nda son tespitlere göre 12. yüzyıla ait 8 binin üzerinde tarihi mezar taşının bulunduğunu, bunların ilgisizlik ve doğal etkenlerden dolayı birer birer yok olduğunu belirtti. 

Pirhasanoğlu, acil müdahale edilmediği takdirde Selçuklu Mezarlığı'nın zamana yenik düşeceğini ifade ederek, "Ahlat'ta bulunan mezar taşları Orhun Abideleri'nin İslamlaştırılmış şeklidir. Unutmayalım ki, Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı ve töresi hakkında önemli bilgiler veren ilk Türk yazılı belgeleri, Orhun Abideleri dediğimiz mezar taşlarıdır. Ayrıca mezarlıklar ve mezar taşları birer milli tapu mesabesindedir. Bu gibi yerlerin mutlaka korunması gerekir. Selçuklu Mezarlığı da korunması gereken yerlerin başında yer alır. Ancak iyi koruyamadığımız için burası yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Taşların üzerindeki yosun ve likenler bir an önce temizlenmelidir. Çünkü bunlar taşları yavaş yavaş yok ediyor. Bazı taşlar ortadan ikiye bölünmüş durumdadır. Taşların dörtte biri yok olmuş, bir kısmı ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Doğa şartları taşları tahrip ediyor. Bir an evvel çözüm üretilmez ise dünyanın en büyük İslam Mezarlığı tamamen yok olacaktır. Bunların dünyada eşine pek rastlanmaz, hepsi birer şaheserdir. Bu eserlerin yok olmasına gönlümüz razı değil" dedi. 

Van'da bulunan Akdamar Kilisesi'ne verilen önemin Selçuklu Mezarlığı'na da verilmesi gerektiğini savunan Pirhasanoğlu, burayı korumanın herkesin görevi olduğunu söyledi. 

Pirhasanoğlu, "Burası bizim özümüz, kültürümüz ve her şeyimiz konumundadır. Unutulmamalıdır ki, Türk halkı önce Ahlatlı, sonra Rizeli, Kayserili, Yozgatlı, İstanbullu, Ankaralıdır. Çünkü Anadolu'ya ilk ayak bastığımız topraklar buralardır ve tüm ülkenin atalarının mezarları Ahlat'taki Selçuklu Mezarlığı'ndadır. Dolayısıyla burayı korumak hepimizin görevidir" şeklinde konuştu.

Dernek olarak Selçuklu Mezarlığı için yapılan çalışmaları ve projeleri yakından takip ettiklerini de belirten Pirhasanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın buraya yönelik büyük bir projesi olduğunu biliyoruz. Hatta bu bağlamda mezarlığın etrafında bulunan ve şahıslara ait arsalar kamulaştırıldı. Tamamı mezarlığa dahil edilecek, ancak mezarlığın en büyük ve asıl sorunu taşlarının yok olmak üzere oluşudur. Önce taşlar korunmalıdır ki, mezarlık ayakta dursun. Yoksa taşlar yok olduktan sonra yapılan kamulaştırmanın da bir anlamı olmaz."

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 10:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?