7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Selçuklu Mezarlığı'nda kazı çalışmaları

Ahlat İlçesi'nde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda, Gazi üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 42 kişilik ekibin katılımıyla başladı.
 
Çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, kazılara öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan 22 kişini yanı sıra, 20 işçinin de katıldığını bildirdi. Çalışmalar için sağlanan ilk kısım ödeneğin 55 bin YTL olduğu ve bu ödeneğin artacağının ümit eden Karamağaralı, kazıların eylül ayı ortalarına kadar sürmesini planladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Karamağaralı, "İlk olarak Selçuklu Mezarlığı'nın arka tarafındaki geçici yerleşim denilen alanda çalışmaya başladık. Burada 'Akıt' dediğimiz Timilus tarzı mezar yapılarıyla fonksiyonunu şu an tam olarak belirlemediğim bir takım mekanlar var. Önce buraların etrafını ve içlerini temizliyoruz. Daha sonra derine inerek orijinal seviyelerini bulacağız. Bu alan daha önce hiç kazılmamış. Onun için öncelikle bu kısmın kazı çalışmasını tamamlamak istiyoruz. Buranın fonksiyonunu ve zemini tam olarak ortaya çıkarmak istiyoruz. Ancak kazı çalışmalarımız bittikten sonra daha net konuşmak mümkün. Burayı tamamen ziyarete ve restorasyona hazır hale getirmeye çalışıyoruz" dedi. 

Ahlat'ın, döneminin en büyük Selçuklu şehri ve kültür merkezi olmasıyla Kubbet'ül İslam denilen 3 şehirden biri olması bakımından çok büyük önem arz ettiğini kaydeden Doç. Dr. Karamağaralı, "Ahlat sadece Türkiye için değil tüm dünyaya bakıldığında çok tipik özellikler arz eden bir ortaçağ şehridir. Zaten bu bir ortaçağ şehir kazısı" şeklinde konuştu
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 16:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?