8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Sigarayı bırakmak isteyenlere müjde!

BİTLİS DEVLET HASTANESİ'NDE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLİĞİ AÇILDI

Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde psikiyatri ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından sigara bırakma polikliniği açıldı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Halime Türe, açtıkları poliklinik sayesinde birçok insanı sigaradan kurtaracaklarına inandığını söyledi. Dr. Türe, sigarayı bırakma aşamasının çok zor bir aşama olduğunu, ancak kendilerinin bu konuda hasta doktor ilişkisinden hariç manen olarak gerekli destekleri vereceklerini belirterek "Sigara bırakma poliklinikliğinde göğüs poliklinikliği ile beraber her hafta salı, çarşamba ve perşembe günleri hizmet vereceğiz. İlk etapta hastalarla ayrıntılı bireysel olarak görüşülecek. Sigara kullanma biçimlerini, doz düzeyleri ve ne kadar süredir sigara kullanıldığını öğrenip buna göre her hastayla belirli bir günde özel olarak görüşeceğiz. Sigara bağımlılığından kurtulma dönemi çok zorlu bir süreçtir. Ciddi bir davranış biçimi gerektiriyor. Bu nedenle burada elimizden geldiğince hastamıza hasta doktor ilişkisinin yanı sıra destek olamaya çalışacağız" dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersan Atahan ise, sigaradan kaynaklanan birçok hastalık olduğunu ve bu hastalıkların ölümle bile sonuçlanabileceği söyledi. Dr. Atahan, sigara bırakma aşamasında ilaçların devlet tarafından karşılanmadığını belirterek "Ancak bir aylık sigara parasıyla bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür. Sigaraya her ay o parayı veren kişi bir iki bu parayla temelli olarak bu hastalıktan kurtulacak. Hem ömür boyu sağlıklı yaşayacak hem de ekonomik olarak rahatlığa kavuşacak" dedi.

Dr. Atahan, sigara bağımlılığı dünyada en yaygın hastalıklardan birisi olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü, günde bir sigara içeni bile tiryaki kabul ediyor. Sigara başlı başına astım, koah, akciğer kanseri, dudak, dil, mide kanseri gibi pek çok hastalığın habercisidir. Sigara Bitlis'te çok yaygın olduğu için buna bağlı ölümlerde çok yüksek seviyededir. Bitlis'teki bu yaygın hastalığı önlemek için koruyucu hekimlik yapmak zorundayız. Bu sistem randevulu sistem üzerine çalışacak. Bu tedavide hastanın davranış şekillerini göz önünde bulundurup nikotin bantları, nikotin sakızları ve bunun yanında çeşitli ilaç tedavileri uygulayacağız. Hastalarla ön görüşmeler yapılıp bağımlılık düzeylerini değerlendireceğiz. Belirli bir tarih belirledikten sonra sigarayı bırakmaya yönelik kesin olarak çalışmalarımızı yapacağız. Gerekirse akciğer röntgeni, kalp grafiği çektirmelerini isteyeceğiz. Ayrıca hastalarımızı sigaradan zarar gören insanlarla bire bir görüştüreceğiz buda onlara bir ders olabilir" şeklinde açıklamalar yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 16:01:04
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 17:44:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?