3
Mayıs
2024
Cuma
BİTLİS

Tandır tatili başladı

Bitlis'i etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk havadan köylerde tandır ekmeği pişiren kadınlar da nasibini alıyor. Soğuk hava nedeniyle yanmayan veya çabuk sönen tandırlar, nisan-mayıs aylarına kadar kullanılmayacak.

Köylerde genelde tandırda ekmek pişiren Bitlisli kadınlar, aşırı soğuklardan dolayı tandırı yakamadıkları için nisan veya mayıs aylarına kadar tandır ekmeği yerine fırın ekmeği tüketecek.

Yaktıkları tandırın soğuk nedeniyle çabuk söndüğünü ve ekmek pişirilemediğini dile getiren kadınlar, yaz aylarına kadar fırınlardan aldıkları ekmeklerle ihtiyaçlarını gidereceklerini söyledi.

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde ikamet eden Makbule Salçuk, kış aylarında ekmek pişirmek için defalarca tandır yakmak zorunda kaldıklarını, bu yüzden çok miktarda odun harcadıklarını, bunun da ekmeğin maliyetini artırdığını belirtti.

Makbule Salçuk, "Köyde normalde köylü kadınlar tandır ekmeği pişirir. Ancak havaların soğumasıyla normalde yaktığımız odunların üç katını yakmak zorunda kalıyoruz. Bunun yanında hemen soğuduğu için saatlerce tandırın başında beklemek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden tandırda ekmek pişirme işini mayıs ayına kadar erteliyoruz. Ekmek ihtiyacımızı ise fırınlardan karşılıyoruz" diye konuştu.
Köylü kadınlardan Cemile Aydın ise nisan ve mayıs aylarında tekrar tandır ekmeği pişirmeye başlayacaklarını belirterek, kış aylarında tandır ekmeği pişirmek yerine fırından ekmek almanın hem daha kolay hem de daha avantajlı olduğunu dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2012 Çarşamba 14:35:59
Güncelleme :15 Şubat 2012 Çarşamba 14:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?