7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Tarihi çalışmalar kitapta toplanacak

Ahlat İlçesi'nde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda kazı çalışmalarını sürdüren, Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Ahlat seramikleri ve kaya yerleşim yerleriyle ilgili bilgilerin kitap halinde getirileceğini söyledi. 

Selçuklu Mezarlığı'ndaki çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat'ın Kubbetül İslam denilen 3 şehirden biri olduğunu, Ahlat'ın Türk ve İslam tarihi açısından çok önemli bir yeri olduğunu belirtti. Burada yapılan bilimsel çalışmaların bir kitap halinde neşredilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Doç. Dr. Karamağaralı, "Ahlat seramikleri üzerinde daha önce çalışılmıştı. 2 yıllık bir araştırma projesinde son noktaya gelindi. İlçede kaya mezarları ve daha doğrusu kaya yerleşim yerleri var. Bunların bir kısmı tapınak, bir kısmı ibadet, bir kısmıysa hayvanlar için, yani farklı fonksiyonları olan kayalara oyulmuş mekanlar var. Bunlar neşredilip, kitap haline getirilecek. Böylece Ahlat mezar taşlarından sonra ilçeyle ilgili 2 tane çok önemli özellik kitap haline gelecek" dedi. 

İlçede 1967 yılında başlayan ve 1991 yılına kadar süren bir kazı döneminin olduğunu aktaran Doç. Dr. Karamağaralı, bu dönemdeki bütün mimari buluntuları bir başka kitapta toplamayı düşündüklerini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2006 Perşembe 16:17:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?