1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tarihi eserler tahrip oluyor

Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Tarihi Eserlerini Koruma Derneği (AHTEK) ilçede 40 yıldır kazı çalışmalarının yapıldığını fakat, koruma ve restorasyon çalışmalarının yapılmadığından eserlerin hem doğal hem de define avcıları tarafından tahrip edildiği açıkladı.

AHTEK Yönetim Kurulu üyeleri ilçede bulunan tarihi eserlerin iyi korumadığını savunarak, yetkili mercileri bu bağlamda tedbir almaları için görev çağrısında bulundular. Selçuklu Mezarlığı'nda basın açıklaması yapan AHTEK basın sözcüsü Refai Gökbulak, Ahlat'ın tarihin her döneminde büyük medeniyetlere beşiklik yaptığını belirterek;

"Medeniyetlerin tapusu olan ilçedeki tarihi eserlerin içler acısı durumu için toplandık.

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olan, her bir taşı sanat harikası olan, her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Selçuklu mezarlığı diğer tarihi eserler gibi kendi kaderine, hazine avcılarına, yağmacılara terk edilmiştir. İlçemiz 40 yıldır kazı çalışmaları yapılmakta ve yeni tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaktadır. Bu eserler de diğerleri gibi restore edilmeden kaderine terk edilmekte ve kısa süre sonrada hazine avcıları tarafından yağma ve tahrip edilmektedir. Başta Selçuklu Mezarlığı olmak üzere bütün tarihi yapılarda ve her yıl çıkarılan eserlerin restoresi için ivedilikle ödenek ayrılması gerekmektedir. Bu tarihi eserlerin sert geçen iklim koşullarından etkilenmemesi için tedbir alınması gerekmektedir. Bütün eserlerin projektörlerle aydınlatılmalı, 24 saat kameralarla kontrol edilmeli. Ülkemizde bulunan kiliselere milyarlar harcayarak onaran ve özel elemanlar ile güvenliklerini sağlayan siyasi irade niçin ecdadımızın mirası olan bu eserlere sahip çıkmamaktadır. Niçin siyasi irade ve yerel yönetim bu yağma karşısında sessiz kalmakta ve hiçbir tedbir almamaktadır. Eğer ilçemizde bir kilise olsaydı sanırım durum çok daha farklı olurdu" dedi.
Tarihine sahip çıkmayan bir toplum geleceğine de hiçbir zaman sahip çıkamayacağını belirten Gökbulak açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Başka milletlerin tarihi eserlerine sahip çıkmak saygı ve hoşgörü bakımından önemlidir. Ancak ilçemizde bulunan ve dünyada eşi benzeri olmayan tarihi eserler katliama, yağmaya maruz kalırken siyasi irade ve yerel yönetim bu yağmaya sessiz kalması en başta tarihimize ve ecdadımıza ihanettir. Ahlat Anadolu'nun kapısı, 70 milyon Türk'ün ata yurdu, ana yurdu ve namusudur. Siyasi iradeyi, yerel yönetimleri ve 70 milyonluk Türk milletini bu namus borcunu ödemeye davet ediyoruz. Çünkü yarın çok geç kalmış olabiliriz."

AHTEK üyeleri açıklamanın ardından tarihi eserlerdeki tahribatları basın mensuplarına göstererek alandan ayrıldılar.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?