8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tarihi evler için kış korkusu

TARİHİ EVLER İÇİN KIŞ KORKUSU

Bitlis'te bulunan tarihi evler için kış korkusu başladı. Ağır geçen kış şartlarında birçoğunun yıkıldığı, birçoğunun da hasar gördüğü evleri en iyi korumanın kışlık bakım ve dam küreme olduğu belirtildi.

Bitlis'in hemen her mahallesinde örnekleri bulunan ve sivil mimari özellikleri taşıyan tescilli evler bir bir yok oluyor. Konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı çalışmaların birçoğu da komisyonlara takılıyor. Uzun süreç sonunda büyük hasarlar oluşan evlerin onarımı da zorlaşıyor. Bitlis ve ilçelerinde 224 tescilli yapının bulunduğunu, bunların birçoğunda insanların yaşamadığına dikkati çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, bu evleri geleceğe taşımanın en önemli yolunun kışlık bakımları ve dam küremelerinin zamanında yapılması olduğunu söyledi. Tescilli evlerin korunması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2006 yılında bir uygulama başlattığını hatırlatan Işıkgör, "Kültür ve Turizm Bakanlığı sivil mimariyi korumak için tarihi evlerin onarılması ve katkı sağlanması amacı ile çıkarmış olduğu yönetmelik ile onarıma katkı fonundan tarihi evlere yardım yapmaktadır. Bu yardımlar 2006 yılında başladı" dedi.

Işıgör, Bitlis'te 2006-2010 yılları arasında 123 projenin başvurusu yapıldığını, bunlardan 48'inin komisyonlardan geçtiğini belirterek, "Başvuru yapılan ve kabul edilen projelerimizden 15'inin uygulamasına geçtik. Diğer projeler ise bakanlığımızın ayırdığı ödenekler doğrultusunda ve zaman dilimi içinde hayata geçirilecek. Her yere aynı anda yardımı yapamadığı için kısım kısım yardımlar yapılacak. Bu başvurulan tarihi evlerin 190 tanesi Bitlis merkezde, 33 tanesi Ahlat'ta ve bir tanesi Güroymak'ta bulunuyor. Baktığımız zaman müracaatlar az ancak önemli olan vatandaşların bu projelerden istifade etmesidir. Devletin amacı burada katkı sağlamak ve insanları teşvik etmektir. Önemli olan vatandaşların bizlere müracaat etmesidir" ifadelerini kullandı.

- "EVLERİ KORUMAK İNSANLARIN ELİNDEDİR"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Işıkgör, evlerin korunmasının insanların elinde olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Bir yapıyı korumak kesinlikle bakımla alakalı bir şeydir. İlimizde kar yağışı oranı çok yüksektir. Kış mevsimi daha başlamadan damların çamurlarını düzgünce tuzlayıp sertleştirdikten sonra bu binalar su almayacaktır. Bu binalar su almadığı zaman ömürleri daha da uzun olur. Önemli olan vatandaşın duyarlı olup sürekli bakımlarını yapmalarıdır" şeklinde konuştu.

TARİHİ EVLER İÇİN KIŞ KORKUSU
TARİHİ EVLER İÇİN KIŞ KORKUSU
TARİHİ EVLER İÇİN KIŞ KORKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2010 Çarşamba 13:23:02
Güncelleme :1 Aralık 2010 Çarşamba 13:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?