1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tarihi Selçuklu Mezarlığı yok oluyor

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan 11 ve 12. yüzyıla ait tarihi Selçuklu Mezarlığı'nın ilgisizlik ve doğal etkenlerden dolayı yavaş yavaş yok olduğunu belirterek, "Van'daki Akdamar Kilisesi'ne gösterilen ilginin en azından bir kısmı da buraya gösterilmeli" dedi.

Ahlat Büyük Selçuklu Oteli'nde başlayan 2008 yılı Türk Büro Sen Bölge İstişare ve Eğitim Toplantısı çerçevesinde, katılımcılara yönelik Ahlat'ın tarihi ve turistik yerlerine yönelik bir gezi düzenlendi.

Gezilen yerler arasında bulunan Selçuklu Mezarlığı'nın ilgisizlik ve doğal etkenlerden dolayı yok olmanın eşiğine geldiğini gören Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamuoyunun dikkatini çekmek için Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile sembolik bir yürüyüş düzenledi.

Dünyanın en büyük tarihi İslam mezarlığının bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı adeta kaderine terk edildiğini belirten Yokuş, her tarafı tarih kokan şehirde tarihi kültüre sahip çıkılmadığı iddia ederek, "Bu mezar taşlarının bakımsızlığı geçmişimize bir saygısızlıktır. Bu bir utanç kaynağıdır. Bu bölgede özellikle mi bu mezar taşları yok ediliyor? Yani buralarda Türkler hiç yaşamamış, buralarda hiç eserleri yok mu demek istiyorlar. Alparslan özellikle burada kurduğu karargahı ile Malazgirt Meydan Muharebesi'ni kazanarak Anadolu'nun Türkleşmesinin başlangıcı olmuştur. Yaklaşık 8 bin atamızın yattığı bu mezarlığın hali yüreklerimizi parçalamıştır. Unutulmamalıdır ki geçmişine sahip çıkmayan milletlerin geleceği olmaz" diye konuştu.

Fahrettin Yokuş görünen manzara ile ilgili herkesi daha duyarlı olmaya davet ettiklerini belirterek şunları söyledi: "O bakımdan özellikle hükümeti, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü göreve çağırıyoruz. Diyoruz ki, ülkemizde pek çok medeniyet yaşamıştır. Bu medeniyetlerin bir bölümü İslam öncesi medeniyetlerdir. Üzüntümüz odur ki şehitlerimizin mezarının bu halde olması, taşlarının kırılıp dökülmesi define avcılarının bu mezarlığı talan etmesi ve bu mezarlığın bu kadar sahipsiz olması acaba bir kasıt mıdır? Yani kendi kültürünü, kendi geçmişini inkar mıdır? Eğer hemen ötemizde, Van Gölü'nün kıyılarında Akdamar Adası'ndaki Ermeni kilisesini bu memleketin vergileriyle, bu devletin kaynaklarıyla 32 trilyon lira para harcayarak ihya ediyor iseniz, bu mezarlığı niye ihya etmiyorsunuz? Toplantılarda bu çirkinliği, eksikliği bütün milletimize anlatıp fotoğrafları tüm mercilere ve sivil toplum temsilciliklere göndererek duyarlılık gösterilmesini isteyeceğiz."

Selçuklu Mezarlığı'ndaki basın toplantısına Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'un yanı sıra; Türk Büro Sen Genel Sekreteri Osman Eksert, Halkla İlişkiler Sekreteri Hüseyin Aslan, Ankara, Elazığ, Van, Şırnak, Bingöl, Diyarbakır, Muş Türk Büro Sen Şube Başkanları ile Türk Büro Sen iş yeri temsilcileri katıldı. Etkinlik, tarihi mezralıkta şehitlerin ruhuna okunan duaların ardından sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 17:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?