1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tarımda girdi fiyatlar korkutuyor

Ahlat İlçesi Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, yöre çiftçisinin yüksek maliyetli tarım girdileri altında ezildiğini, gerekli tedbir alınmazsa ekim alanlarının giderek küçülteceğini belirtti.

AHZO Başkanı Demirden, yaptığı açıklamada, bölgede ekim döneminin başladığını belirterek, tarımsal girdi maliyetlerin yüksekliği yüzünden çiftçilerin tarlasını sürüp sürmemekte tereddüt ettiğini söyledi. Geçen yıla rağmen tarım girdilerinin yüzde 50 arttığını belirten AHZO Başkanı Demirden, "İlçemiz tarımında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Halen yaklaşık 30 ila 40 bin ton arası buğday, 80 bin ton patates, 60 bin ton şeker pancarı ve az miktarda da mısır, fasulye ve yem bitkileri üretimi yapılmaktadır. Hem ilçe hem de ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayan çiftçimiz, girdi fiyatlarının altında her geçen gün ezilmektedir. Ancak tedbir alınmazsa ekim alanları giderek küçülecek ve bu alanlarda çalışan tarım işçilerinin işsizler ordusuna katılımı engellenemeyecektir. Akaryakıt ve gübre pahalı olduğu için ektiği ürünün karşılığını alamayacak olan çiftçimiz, artık ekim yapamaz duruma geldi. Şayet akaryakıt ve gübre fiyatlarında herhangi değişiklik yapılmazsa buğday ve patates üretimi endişe verici durumlara gelecektir "dedi.

Üretimi artırmak için girdi maliyetlerinde azaltıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Demirden "Gübre ve mazot gibi girdilerin yükselen fiyat artışları bir kısım tarım arazileri üretim dışı bırakmaktadır. Ürettiğinden kazanç elde edemeyen çiftçilerimiz, giderek kredi borçlarını ödeyemez duruma düşmektedirler. Yapısal sorunlar yanında bu gibi sorunların da acilen çözümü gerekmektedir. Aksi halde sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir tarım sektörü oluşturulması mümkün değildir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 17:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?