1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Taşçıların zorlu mücadelesi

Bitlis'in Ahlat ilçesinde ilkel yöntemlerle çıkarılan taşlar, teknoloji ile işlenerek yurt içi satışın yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. 

Nemrut Dağı'nın eteklerinden eski yöntemlerle çıkarılan ilçeye özgü Ahlat taşının her geçen gün daha çok rağbet gördüğü belirtildi. Toprağın birkaç metre altından, çekiç ve murç ve mıh kullanılarak çıkarılan taşlar işlenmeye hazır hale getiriliyor. 

Ahlat taşı hem mimari hem de dayanıklılığı ile aranan yapı malzemesi olma özelliğini halen devam ettiriyor. Taş kullanıldıktan sonra da estetik güzelliği ile de göz kamaştırırken, tüm ülkede aranılır bir yapı malzemesi olarak biliniyor. 

İlçede babadan kalma taşçılık işini önceleri ilkel yöntemlerle şimdi ise teknolojik imkanlarla yaptığını anlatan Sezgin Coşkun; "Yaptığımız iş oldukça zahmetli. Biz yıllardır ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Teknolojik imkanları kullanmaya başladığımızdan bu yana biraz rahatladık. Ama tamamen ilçede teknolojiye geçilmedi. Halen ilkel yöntemlerle taş ocaklarını çalıştırıyoruz. İlçeye özgü bu taş, kırmızı, beyaz ve siyah renklerde çıkarılıyor. Hatta bu renklerin birkaç tonu da bulunmaktadır. Yurt dışına az da olsa ihraç edilmekle beraber, ülkemizde de rağbet gören yapı malzemelerinin başında gelmektedir. Ahlat taşı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkenin hemen hemen her yerinde tanındı, rağbet gördü. Hatta bazı Avrupa ülkelerine bile ihraç edildi. Özellikle cami ve minare yapımında Ahlat taşı oldukça çok kullanılıyor. Böyle olunca aşırı talep alıyoruz ve bu talebi karşılamak için de teknolojik imkanlarla taşı işlemek oldukça faydalı oldu" dedi. 

Ahlat taşının bir metrekaresini 17 YTL'den satışa sunan Sezgin Coşkun, ısı ve yalıtım özelliği olan bu taşın renklerinin asırlarca solmadığını, depreme dayanıklı olduğunu, ispatının ise yüzyıllarca dimdik ayakta duran Ahlat kümbetlerinin bugünkü ihtişamı olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 14:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?