8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tekel mağdurları sektör değiştirdi

TEKEL MAĞDURLARI HAYVAN SEKTÖRÜNE YÖNELDİ

Bitlis'te, Tekel Sigara Fabrikası'nın özelleştirilmesinin ardından mağdur olan işçiler hayvancılık sektörüne yöneldiler.

İşçiler, tazminatları ve aldıkları kredi ile yapacakları büyükbaş sığırcılığı tesisinin temelini attılar.

Küllüce köyü yakınlarında kuracakları tesis için düzenlenen törende, kurban kesilmesinin ardından temel atıldı. Tazminatları ile birlikte Ziraat Bankası'ndan aldıkları 7 yıllık krediyi büyükbaş hayvancılığa yatıran 5 ortak, burada 70 büyükbaş ile başlayacakları ve hayvancılıkta hedeflerini 500 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söylediler. 300 dönümlük arazi üzerinde büyükbaş sığırcılık yapacaklarını belirten eski Tekel işçilerinden Veysi Cayhan, Servet İlyas, Menduh Urgan ve iş adamı Medeni Yalçınkaya ile Cahit Cevrin adlı ortaklar, amaçlarının bölgedeki hayvancılığı yeniden canlandırmak olduğunu ifade ettiler. Tekel işçilerinden Veysi Cayhan, Bitlis'in hayvancılık açısından geçmişte çok iyi durumda olduğunu ifade ederek, ancak son yıllarda bu sektörün yok olma noktasına geldiğini söyledi. Cayhan, "Son yıllarda hayvancılık konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. 4 arkadaş olarak güç birliği yaparak bankadan da aldığımız kredi ile 70 büyükbaş hayvan ile süt sığırcılığı yapmaya başlıyoruz. Bugün burada temelini attığımız tesisimizi kısa sürede tamamlayarak, üretime başlamayı hedefliyoruz. Tesisimiz yaklaşık 1 milyon TL'ye mal olacak. Bunun yüzde 75'lik kısmını ortaklar olarak karşıladık. Geriye kalan kısmı da bankadan kredi şeklinde bizlere verildi. Günlük 1,5 ton süt üretimi sağlayacağız" dedi.

Menduh Urgan ise, bu tesisin her şeyi devletten beklememenin bir örneğinin olduğunu ifade ederek, "Bizler Tekel mağdurlarıyız. Tekel'den aldığımız tazminatlarla başladık. Bu projemiz inşallah diğer işsiz arkadaşlarımıza da örnek olur. Bu mantıkla her şeyi devletten beklemek yerine kendi imkanlarımızı kullanarak böyle bir tesis yapabileceğimizi de kanıtlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Eski Tekel işçilerine destek veren işadamlarından Cahit Cevrin ise, "Bu projede çok güzel şeyleri hedefliyoruz. Arkadaşlarımın bu konudaki azmini gördüm. Bende onlara destek olmak adına bu projeye ortak oldum. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Biz Tekel'den aldığımız tazminatlarımızı hayvancılığa yatıracaktık. Amacımız sadece devlet kapısı değil, kendi imkanlarımızla neler yapılabileceğini de göstermekti. Bunu da başardığımıza inanıyoruz" dedi.

Ziraat Bankası Bitlis Şube Müdürü M. Ali Yılmaz ise, bu projeye kullandırılacak olan kredinin sıfır faizli olduğunu belirterek, "Sağlanan kredimiz ahır yapımı, ekipman alımı ve hayvan alımlarının tamamı için 7 yıla kadar vadelidir. 2 yıl ödemesiz 5 yıl eşit taksitlerle geri ödemesi olan bir kredidir. İnşaat yatırımları tamamlanıncaya kadar azar azar hak ediş ödemeleri yapılıyor. Hayvan alımlarında ise direk hayvanı aldıkları yere fatura karşılığında ödeme yapılıyor. Bu projenin Bitlis için bir örnek proje olacağına inanıyorum. Çünkü bu bölgede ilk defa böyle bir kredi kullandırıyoruz. Bu diğer çiftçilerimize de örnek olursa bölgede hayvancılığın gelişmemesi için bir sebep kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.

TEKEL MAĞDURLARI HAYVAN SEKTÖRÜNE YÖNELDİ
TEKEL MAĞDURLARI HAYVAN SEKTÖRÜNE YÖNELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2010 Çarşamba 16:26:03
Güncelleme :3 Kasım 2010 Çarşamba 19:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim IP: 78.187.44.xxx Tarih : 8.11.2010 19:16:18

Memleketimize hayırlı olsun ..