1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Toplu mezarda incelemeler

Adilcevaz ilçesinde bulunan ve Ermeni çetelerin işbirliği ile katledilen Türk'lere ait olan mezarlıkta incelemeler yapıldı.

Bitlis Vali Yardımcısı Hakan Burak Uz, Adilcevaz Kaymakamı Mustafa Çiftçi, Bitlis'te 1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı M. Törehan Serdar ve dernek üyeleri, Adilcevaz'ın Kaleboyu Mahallesi'nde İsmail Talay'a ait bahçede daha önce tespit edilen toplu mezarda incelemelerde bulundular. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bitlis'te 1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı M. Törehan Serdar, yaklaşık 5 ay önce ortaya çıkarılan toplu mezarda kadın ve çocukların da olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Serdar, bu konuda incelemelerin devam ettiğini belirterek, "1915 yılında silahlı Ermeni grupların toplu olarak katlettikleri Türkleri yeraltında buğday ambarı olarak kullanılan kuyulara atıp üzerlerini de toprakla örttüklerini ortaya çıkarmıştır. Türklere ait olduğu belirlenen bu mezarda kadın ve çocukların da bulunduğunu biliyoruz. Ancak yine de iskeletlerin üzerinde incelemeler yapıldıktan sonra daha sağlam kanıt elde edilecek. Kazı çalışmaları önümüzdeki ay içerisinde yapmayı planlıyoruz. 24 Nisan'ı sözde soykırım günü ilan ettirmek için tüm dünyada seferber olan Ermenilerin Türklere yönelik katliamlarından biri daha gün yüzüne çıktı. Bu vahşeti, bizler de tüm dünyaya kanıt olarak göstereceğiz" dedi.

Bitlis Vali Yardımcısı Hakan Burak Uz ise açıklamasında, "Eli silah tutanların cephede olmasını fırsat bilen Ermeni çeteleri, yaşlı, çocuk ve eli silah tutmayan savunmasız insanlarımızı katletmişlerdir. Bu katliamı bir takım çalışmalarla tüm platformlarda uluslararası arenalarda dile getireceğiz. 300'e yakın vatandaşların katledildiği buradaki görgü tanıkları tarafından ifade ediliyor. Katledilen yakınları için dini vecibeleri yerine getirmek üzere buraya gelen vatandaşların varlığından haberdarız. Burada arazi sahipleri bunu ifade ediyorlar. Şimdi ilk basamak olarak oluşturulan komisyon marifeti ile yerinde tespit yaptık. Bundan sonra konunun uzmanları gelerek gerekli çalışmaları yapacaklar. Ümit ediyoruz ki bir tarihe şahitlik edeceğiz. Gerek siyaset ve gerekse tarih arenasında ellimizi güçlendirecek belgelerle buradan ayrılacağız" diye konuştu..

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 17:57:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?