1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Turist çok ekonomik getirisi yok

Bitlis'in Ahlat İlçe Kaymakamı Bilal Şentürk, dünyanın açık hava müzelerinden biri olarak adlandırılan ilçede, turizmden ekonomik gelir elde edilemediğini belirterek, sebebinin ise yöre halkının gönlü zengin, cömert ve misafirperver olması ile alakalı olduğunu söyledi. 

Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, ilçede ender görülen bir turizm potansiyeli olduğunu belirterek, vatandaşların bu sektörden gelir elde edemediğini söyledi. Şentürk, vatandaşların bu turizm potansiyelinden ekmek yer hale gelmesi gerektiğini belirterek; 

"Ahlat halkının gönlü zengin ve çok misafirperver. Bu yaklaşımlar buradaki yapıyı bozuyor. Nasıl bozuyor, ailelere kaldıramayacağı kadar misafir ağırlama sorumluluğunu doğuruyor. Bu da bizim kültürümüzden geliyor ama, irdelediğimiz zaman turizmin gelişememesinin nedenlerinden birini oluşturuyor. Buraya harcamaya gelen turist yok, burada bırakmadan bir şeyler alıp götüren turistler var. Ve burada halka yük olan bir turizm anlayışı var. Bunun değişmesi lazım. Bunun değişmesini sağlamak için de başta pansiyonculuğun gelişmesi lazım. Bu konuda biz de bir kısım konularda destek sağlayalım. Ama kamu eliyle bu işlerin yapılmasının çok sağlıklı olmadığı bundan önceki uygulamalardan ortaya çıkıyor. Bu işi seven gönüllü, meraklı olan vatandaşlarımızın bize ulaşması, bizim de sağlayabileceğimiz desteklerle de bu işe yönelmesi lazım. Dışarıdan birileri kendi iradeleri ile yola çıkarak buraya gelmiyor. Sadece birilerin referansı ile misafir olarak geliyor. Doğal olarak da o kimin misafiri ise onun tarafından ağırlanıyor. Bunun da ekonomik anlamda yöreye bir katkısı olmuyor. Bu bir handikap, değişmesi lazım" dedi.

Kaymakam Şentürk, aynı amanda Ahlat'ta turistik eşya olarak ta herkese hitap edecek materyaller bulunmadığını belirtti. Vatandaşların ucuz ama hatıra anlamı taşıyacak turistik eşya yapımına yönelmesi gerektiğini vurgulayan Şentürk;
"Hediyelik eşyaların tarihi ve turistik mekanların civarında satılması, yoldan geçen turistlerin fark edeceği noktada olması gerekiyor. Pahada ucuz ama hatıra anlamında değeri büyük eşyaların satılması ekonomik gelir elde edilmesi gerekiyor. Bir şekilde bu doğrultuda turizme katkı sağlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 13:27:04
Güncelleme :14 Kasım 2008 Cuma 13:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?