8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Tütün çiftçinin umudu olacak

TÜTÜN TEKRAR ÇİFTÇİNİN UMUDU OLACAK

Bitlis'in Mutki ilçesinde 250 dekarlık alanda deneme amaçlı ekimi yapılan Pirilep cinsi Makedonya menşeli tütünden yüksek düzeyde verim alındığı bildirildi.

İlçenin Erler köyünde geçen yıl deneme amacıyla başlatılan, İlçe Kaymakamlığı'nın yanı sıra özel bir firmanın tohum ve teknik desteği verilerek yapılan ekimden sağlanan başarı yüzünden gelecek yılki hedefin mevcut ekimi 20 katına çıkarmak olduğu belirtildi. Erler köyünü ziyaret eden İlçe Kaymakamı Musa Sarı, Türkiye Tütünleri Limited Şirketi (TTL) tütün eksperi Halil İbrahim Çakır ve Erler Köyü Muhtarı Sait Sülün'den ürün değerleri hakkında bilgi aldı. İlçe Kaymakamlığı'nın da destek verdiği 250 dekarlık

alanda bu yıl deneme maksatlı üretimde, Türkiye Tütünleri Limited Şirketi (TTL) tarafından çiftçiye tohum ve teknik desteği verildiği, ekimi yaptırılan her dönümden 250 kilogram ürün alınmasının beklendiği belirtildi. Sigara piyasasında geçerliliği bulunan bu ürünün çiftçiden kilosunun yaklaşık 6 liradan alınması belirtildi.

Mutki'den istedikleri verimi aldıklarını anlatan Eksper Halil İbrahim Çakır, ilerleyen zamanlarda ekilen mevcut tütünden daha kalitelisini ekeceklerini ifade etti. Çakır, "Erler köyünde Makedonya menşeli tütünün deneme amaçlı ekmek için buradaki çiftçiyle 250 dekarlık alan için antlaşma yaptık. Bu ekilen alandan yüksek kalitede tütünde elde ettik. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda daha kaliteli tütünlerin ekimi de yapacağız. Sigara piyasasında geçerliliği bulunan ürünü çiftçiden 6 TL karşılığında alıp

çiftçiye de gelir sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaymakam Musa Sarı ise, "Erler köyü çiftçileri göstermiş oldukları emeğin, karşılığını fazlasıyla alacaklar. Önümüzdeki yıllarda ekim alanlarının kapasitesi arttırılarak diğer köylere de yayarak onlara da ekonomik yönde kazanç sağlamak, işsizliği önlemek için elimizden gelen gayreti ve desteği esirgemeyeceğiz" dedi.

TÜTÜN TEKRAR ÇİFTÇİNİN UMUDU OLACAK
TÜTÜN TEKRAR ÇİFTÇİNİN UMUDU OLACAK
TÜTÜN TEKRAR ÇİFTÇİNİN UMUDU OLACAK
TÜTÜN TEKRAR ÇİFTÇİNİN UMUDU OLACAK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 11:08:02
Güncelleme :27 Ekim 2010 Çarşamba 18:38:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?