1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Untulmaya yüz tutmuş 'Harik'

Bitlis ve yöresinde kaybolmaya yüz tutan el sanatları arasında olan yöresel ayakkabı "Harik", genç kursiyerler sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.


Harik Ustası Haydar Yılmaz, Bitlis ve yöresinde el yapımı ayakkabının, Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DAKP) sunulan bir proje kapsamında yeniden canlandığını, atölyelerinin bir yıl Eren Holding tarafından destekleneceğini belirtti.

Yılmaz, Eren Holdingin desteğinin bitmesiyle zor durumda kalacaklarını bu nedenle kendilerine el uzatacak işadamlarına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Harik atölyesinde 6 kursiyer emek sarf ediyoruz. Maaşlarımız merkezi İstanbul'da bulunan Eren Holding tarafından bir yıl boyunca asgari ücret üzerinden verilecek, bir yıldan sonra ise kendi ayaklarımız üzerinde duracağız. Önümüzdeki yıldan sonra ne olacağını zaman gösterecek, ancak bir yıldan sonra ne olacağımız belli değil. Harikçiliğin bitmesini değil devam etmesini istiyoruz. Hem Bitlis'in kültürünü ayakta tutmuş olacağız hem de geçimimizi sağlamış olacağız" dedi.


Yöresel ayakkabı Harik'in üretimi için kullanılan malzemelerin, keçi kılı, kendil ve kalıpları Mutki, Silopi ve Siirt'in bazı köylerinden temin edildiğini belirten usta öğretici Haydar Yılmaz ise bunları çeşitli aşamalardan geçirerek, işlenecek konuma getirdiklerini ifade etti. Yılmaz, "Malzemeleri daha sonra kalıplarımıza göre tabanı kendirden yaparak dikiyoruz. Ayakkabının üst bölümündeki örgü ile birleştirerek yaklaşık bir çift Harik'i 2-3 günde tamamlıyoruz. Burada amacımız bu sanatı bizden sonraki nesillere de aktarmaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 11:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?