1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Van Gölü havzası sempozyumu başladı

Ahlat ilçesinde düzenlenen '4'üncü Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu başladı.

Bitlis Eren Üniversitesi'ne bağlı Ahlat Meslek Yüksek Okulu'nun konferans salonunda onlarca bilim adamının katılımı ile düzenlenen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, bu etkinliği Ahlat'ta yapmaktan gurur ve kıvanç duyduklarını belirterek, 40 yıldan beri bu bölgede çalıştığını ifade etti.

Bilgiyi paylaşmak açışından sempozyumların önemine değinen Prof. Dr Belli, bütün katılımcılara teşekkür etti.

Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş ise yaptığı konuşmada, düzenlenen sempozyumun önemine değindi. Van Gölü havzasının sosyal, ekonomik, tarihi ve pek çok alanlarda ele alınmasının çok önemli bir fırsat olacağını anlatan Vali Atbaş "Çünkü bu sempozyumdan elde edilecek verilerden faydalanacak olanlar, bu havzada yaşayanlar olacaktır. Van Gölü havzası tarihin eski çağlarından beri önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış bulunmaktadır. Onun için buradaki sempozyumu önemsiyoruz" dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Dr. Hasan Ceylan ise yaptığı konuşmada, sempozyumu düzenleyen destek verenlere teşekkür ederek, böyle bir sempozyumun Ahlat'ta düzenlenmesi çok anlamlı olduğunu söyledi.

Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülez ise, "Kendi yurdunuz ve kendi köyünüze hoş geldiniz. Ahlat'ta bulunmanız bizi fazlası ile memnun etmiştir. Osmanlının ilk devirlerine kadar Van Gölü "Bahri Hilat" olarak anılırdı. Bunu hatırlatarak bu kadar önemli bir yerde sempozyum düzenlediğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.

Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk ise konuşmasında 30 dan fazla devletin hüküm sürmüş olduğunu bu topraklarda oturmuş medeniyetleri ancak fotoğraf olarak gördüklerini belirterek "Siz değerli akademisyenlerden ricamız, bu fotoğraf karesinin arkasında yatan tarihi zenginlikler aşamasında daha fazla Ahlat için çalışmanız yönünde olacaktır. Ayrıca sizin çalışmalarınız dışında bağlı bulunduğunuz üniversitelerden de öğrencilerin tez hazırlamaları, doktoralarını burada tamamlamaları yönünde yönlendirici olmanızı talep ediyoruz. Böylece sadece Ahlat'a değil, ülkemize de çok büyük katkı olacaktır dedi.

Konuşmaların ardından sempozyum Prof. Dr. Oktay Belli'nin "Urartuların Geleneksel Mutfak Kültürü" ile devam etti. 17-21 haziran arasında 5 gün süreceği bildirilen sempozyuma katılan bilim adamları, Van Gölü Havzası ile ilgili araştırmalarını, bilimsel çalışmalarını aktaracak. Sempozyumun düzenleme komitesini, Bitlis Valiliği, Ahlat Belediyesi, İstanbul, Van Yüzüncü Yıl, Bitlis Eren ve Erzurum Atatürk üniversiteleri ile ÇEKÜL Vakfı, TMMOB, Mimarlar Odası Van Şubesi oluşturuyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 15:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?