1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Van Gölü'nde kuraklık önlemleri

Ahlat ilçesinde kuraklık ve diğer etkenleri göz önünde bulunduran yetkililer, eriyen her damla kar suyunu depolamak için kış ayında kuraklık tedbirlerine başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Ahlat İşletme Mühendisliği Şefi Sait Çeker, Bitlis'in Ahlat ilçesinde tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Nazik Gölü'nün kar ve yağmur suları ile beslenmesi için bir dizi çalışma başlattıklarını söyledi. İleride sıkıntı çekmemek için her damla suyu göle akıtmak istedikleri belirten Çeker:

"Ağır bir kış dönemi geçirdik. Göle akan sulama kanalları içinde aşırı buzlanma var. Kar suları göle ulaşmıyor ve eriyen kar suları ise kanal dışına taşıyor. Ahlat Kaymakamlığı ve Özel İdare Müdürlüğü'nün ekipman desteği ile kanal temizliğine başladık. Böylece göle kontrollü su vermeye çalışıyoruz. Van Gölü'ne eriyip akan suyun tamamını alamasak da, bunun bir kısmını alıyoruz. Feyezan döneminde kar erimelerini, yağmur sularını 3 ay boyunca göle alıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Nazik Gölü'nde suyu depolayarak, Ahlat ve Ovakışla beldesinin sulama suyunu karşılıyoruz" dedi.

Kuraklık ve diğer etkenler göz önünde bulundurulduğunda suyun önemi her geçen gün artmakta olduğunu belirten Çeker şunları söyledi:

"Yapılan çalışmalarımızla sulamada çok anormal bir durum dışında kuraklık yaşanacağını düşünmüyoruz. İleride kuraklık gibi bir sıkıntıyı çekmemek için şimdiden boşa akan her damla suyu almak istiyoruz. Amacımız, doğal Nazik Gölü'nün su seviyesini yükseltmek ve doğal yapısını korumaktır. Her yıl mart ayından başlayarak 3 ay boyunca yapılan çalışmalarla buradan saniyede 7 metreküp su alıyoruz. Geçen yıl yapılan bu çalışmalarla Nazik Gölü 1995 yılından sonra en yüksek su seviyesine ulaştı. Bu yılki çalışmalarımızda su seviyesini yükselmeye yönelik bir çalışmadır."

Ahlat İlçe Özel İdare Müdürü Zübeyir Ergezen ise, Nazik Gölü'nün en büyük özelliği doğal su depolama alanı olduğunu belirterek "Göl, akarsu kaynakları ile ilkbaharda eriyen kar ve yağmur sularıyla besleniyor. Ahlat ve Ovakışla beldesinin sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Gölün toplam alanı 45 kilometre karedir. En derin yeri 16 metre, ortalama derinliği ise 10 metre civarındadır. Gölün toplam doğal su potansiyeli 450 milyon metreküptür. 12 kilometrekarelik bir derivasyon kanalı mevcuttur. Burada yaptığımız çalışmalarla hem göle suyun akışını sağlamaya yardımcı olmak, hem de taşkın kar sularının köy yollarını bozmasını engellemeye yönelik çalışmalardır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 16:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MESUT İŞSEVER IP: 195.175.51.xxx Tarih : 21.03.2008 16:55:46

DEVLET SU İŞLERİ 17. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜ TEBRİK EDER. ÇALIŞMALINDAN BAŞARILAR DİLERİM.