1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Van projede birinci

Van Vali Yardımcısı ve Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) Koordinatörü Mehmet Nuri Başaran, Van'ın Türkiye'de fon kullanımı ve proje sayısında ilk sırada yer aldığını belirterek "Üretim ve istihdam sağlayan üreticiyi baş tacı yapmak istiyoruz" dedi.


Vali Yardımcısı ve DAKP Genel Koordinatörü Mehmet Nuri Başaran, DAKP Teknik Koordinatörü Mehmet Emin Çakay, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Koordinatörü Yunus Camuşçu ve Hibe Uzmanı Abdullah ile birlikte DAKP-KOBİ Bileşeni Projeleri kapsamında Van İş Geliştirme Merkezi'nde üretim yapan SEPAŞ Ayakkabıcılık firmasına ait işletmeyi ziyaret etti. İmalathanede incelemelerde bulunan Mehmet Nuri Başaran, firma sahibi Bayram Koçbay'dan işletme hakkında bilgiler aldı. SEPAŞ'ın ürettiği ayakkabıların İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerden gelenleriyle hiçbir farkının olmadığını ifade eden Başaran, "Ürün almak için büyük masraflar yaparak Batı illerine giden Vanlı esnafların burayı tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü Van'ın en önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Bu nedenle de Van'da SEPAŞ gibi üretim yapan tesislere ihtiyaç vardır" dedi.


"DAKP, BÖLGENİN GELİŞMESİ İÇİN BİR ŞANS"


Van'daki işsizliği bir nebze olsun çözmek, sanatkarları da üretime sevk etmek amacıyla DAKP'ın bölge için bir şans olduğunu ifade eden Başaran "Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinde toplam tutarı 45 Milyon EURO hibe olarak 309 projeye dağıtıldı.

DAKP sayesinde de Van, 158 proje ile 16 Milyon EURO'luk kaynakla Türkiye'de fon kullanımı ve proje sayısı bakımından da birinci olmuştur. Bu gün burada DAKP projeleri ile atılan tohumların yeşermekte olduğunu görmekten büyük mutluluk duymaktayız. Biz de koordinasyon merkezi olarak bu projelerin Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'deki mevzuata göre uygun bir şekilde harcanıp harcanmadığını işletmelerimizi ziyaret ederek denetliyoruz. Aynı zamanda AB prosedürlerine uygun bir şekilde proje sahiplerinin bu parayı harcayabilmesi için gerekli teknik destek ve hizmetleri de sunuyoruz." diye konuştu


"ÜRETİM VE İSTİHDAM SAĞLAYAN YATIRIMCIYI BAŞTACI YAPMAK İSTİYORUZ"


Proje sayesinde yaklaşık 500 bin EURO'luk yatırımla bölgeye bir kundura fabrikası kazandırılıp 30'un üzerinde kişiye de istihdam olanağı sağlandığını ifade eden Vali Yardımcısı Mehmet Nuri Başaran, bu durumun DAKP'ın bölge kalkınmasında ne kadar önemli bir yere ve öneme sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Başaran "Burada gördüğümüz manzara Van'ımızın ve bölgemizin en önemli sorunu olan üretimsizliğin ve cesaretsizliğin nasıl ortadan kaldırıldığının çarpıcı bir göstergesidir. Biz vilayet olarak üretim ve istihdam sağlayan yatırımcıyı alkışlıyoruz ve baş tacı yapmak istiyoruz. Bölgemizde uygulanan Doğu Anadolu Kalkınma Programı bölge ekonomisine ilk hareketi sağlamış ve sosyal-ekonomik hayatımızda önemli bir canlılık sağlamıştır. Önümüzdeki günlerde Van ilinde kurulması kuvvetle muhtemel Van Kalkınma Ajansı ile bu canlılık pekiştirilerek, bölgenin üretim ihtiyacı ve sektörel analizleri yapılarak, yeni projelerle bu ekonomik canlılık ve proje destekleri kurumsallaşacaktır. Bu vesile ile projeyi kazanan müteşebbisimiz SEPAŞ Ayakkabıcılık sahibi Bayram Koçbay'ı burada alın teri dökerek üretimi gerçekleştiren işçilerimizi ve projenin uygulamasında emeği geçen başta Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve DAKP koordinasyon merkezimizin uzmanlarını kutluyor ve teşekkür ediyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 19:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?