1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Yakın illerden ziyaretçi akını

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki kutsal mekanlar, Ramazan ayının son gününde ziyaretçi akınına uğradı. Yaşanan yoğunluğun bayram süresince devam etmesi bekleniliyor. 

İlçede en çok ziyaret edilen mekanların başında Tunus Mahallesi'nde bulunun Abdurrahman Gazi Türbesi geliyor. Türbeye, ilçe halkının yanı sıra Van, Muş, Siirt, Ağrı, Diyarbakır gibi çevre illerden de gelen ziyaretçiler, yaptıkları ziyaretle manevi haz alarak ilçeden ayrıldıklarını belirttiler. Ziyaret ettikleri türbelerde Kur'an-ı Kerim okuyan vatandaşlar, bol bol dua ettiler. 

Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat'ta kutsal mekanların sadece dini günlerde değil, normal günlerde de ziyaretçi akınına uğradığını belirterek; "İlçede birçok sahabe kabri bulunmaktadır. Buranın Müslümanların hakimiyetine girmesini noktasında, sahabeden Abdurrahman Gazi ve onun yanında pek çok sahabenin kabri bulunuyor. O yönüyle ilçede inanç turizmi bunun önemli bir parçasıdır. Ama, doğal olarak Ramazan'ın kutsal bir ay olması nedeniyle bu ayda daha fazla yoğunlaşma oluyor. Buraların ziyareti bu ayla sınırlı değil. Bu mekanlar her zaman ziyarete açık. Bayramda da bu yoğunluğun artacak" dedi. 

Türbede, Hz. Ömer döneminde, İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam Ordusu ile Doğu Anadolu'ya sefere çıkan Peygamber Efendimiz (S.A.V) sancaktarı Muaz bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi yatmaktadır. Abdurrahman Gazi Ahlat'ın ele geçirilmesi sırasında şehit düşer ve şehit olduğu yerde türbesi yapılır. Abdurrahman Gazi Türbesi, 1974 yılında Ahlat Taş Ustaları tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden restore edilmiştir.

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 14:22:14
Güncelleme :29 Eylül 2008 Pazartesi 14:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?