9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Yeni moda 'mangala' oyunu

YENİ MODA 'MANGALA' OYUNU

İlk Türk zeka ve strateji oyunu olduğu belirtilen 'Mangala' Bitlis'te de yaygın bir şekilde oynanmaya başlandı.

Geçmişte Türklerin yerleşik hayata geçmesinin ardından savaşlarda strateji oyunu olarak ortaya çıkan mangala oyunu Türkiye'de yaşatılmaya çalışılıyor.

Türk Milletinin 4 bin yıllık zeka ve strateji oyunu olan, 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanan Mangala oyunu için İstanbul'da Türkiye Finali yapılacak. Bitlis'te yapılan müsabakalar sonunda rakiplerini yenen İlyas İçyer, İstanbul'da yapılacak olan Türkiye Finali'nde Bitlis'i temsil etme hakkını kazandı. Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Mangala oyunu için İstanbul Taksim'de yapılacak etkinlikle devam edilecek. 10-18 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğe Bitlis'i temsilen İlyas İçyer katılacak. Çalışmalarını Bitlis Gençlik Merkezi'nde sürdüren İçyer, amacının Bitlis'e derece ile dönmek olduğunu söyledi. İçyer, bu oyunu ilk defa burada öğrendiğini, zeka oyununun kendisine zevk verdiğini, bu nedenle Bitlis'te yapılan müsabakalarda rakiplerini yenerek, Bitlis'i temsil etme hakkını kazandığını söyleyerek "Burada rakiplerimi yendim. İstanbul'da da yenmeyi amaçlıyorum. Turnuvaya 81 ilden temsilci gelecek. İşimin zor olduğunu biliyorum. Ancak kendime de güveniyorum. Başarılı müsabakalar çıkararak, Türkiye'yi de ülke dışında temsil etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili olarak konuşan Gençlik Merkezi Müdürü Rahmi Yıldız ise, "İstanbul'da düzenlenecek olan ve bir hafta sürecek olan "Dünya Kültürleri ve Gençlerin Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Buluşmaları" etkinliğinde Mangala dalında Bitlis'te temsil edilecek. İlyas kardeşimiz kısa sürede oyunu kavrayarak rakiplerini yenmeyi başardı. Şimdi de Bitlis'i en iyi şekilde temsil edecek. Oyun çok farklı ama zevklidir. Bu nedenle eskiden oynanan oyunun son zamanlarda gençler arasında da yaygınlaştığını görüyoruz. Bu turnuvada dereceye girenler ülke dışında da Türkiye'yi temsil edecek" şeklinde konuştu.

YENİ MODA 'MANGALA' OYUNU
YENİ MODA 'MANGALA' OYUNU
İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 14:51:03
Güncelleme :7 Temmuz 2010 Çarşamba 14:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?