1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Yerel gazeteler başlıklarını kararttı

Kamu İhale Kanunu değişiklik tasarısındaki yerel basın aleyhine olabilecek düzenlemelerin kaldırılması amacıyla son günlerde yerel basın tarafından başlatılan protestolar çığ gibi büyümeye başladı.

Türkiye'nin dört bir tarafından olduğu gibi Bitlis'teki yerel gazeteler de protestolarını gazete başlıklarını karartarak dile getiriyorlar. Bitlis Dideban Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serkan Olcay, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yerel basın aleyhine düzenlemelerin bulunduğunu söyledi. Olcay, kanunun bu şekilde çıkması durumunda yerel gazeteler zor durumda kalacağını ve büyük bir kısmının kapanacağını belirterek "4734 sayılı Devlet İhale Kanunu Değişiklik Tasarısına eklenecek bazı maddelerle "Elektronik kamu alımları platformu" oluşturularak, yerel basına gönderilen ihale ilanlarının göreceli olacağı ve elektronik ortamda bu ihale ilanlarının yayınlanabileceği öngörülmektedir.

Eşik değerin arttırılması ve çerçeve sözleşmenin 2 yıldan 4 yıla çıkartılarak şeffaflığın ortadan kaldırılması gibi kabul edilemez maddeler gündeme getirilmektedir. Tasarının yasalaşması ile kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğu kalkabilecek ve yerel gazeteler en önemli gelir kaynağını kaybedecektir" diye konuştu.

Doğru Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Özcan Çiriş ise, bölgelerindeki sorunlarını en iyi şekilde takip eden, dile getiren ve çözüm yolları arayanların yerel gazeteler olduğunu dile getirdi. Yerel basının gelir kaynaklarının, gazete satışlarının yanı sıra bölgedeki sanayi kuruluşları, esnaf ve iş adamlarından sağlanan özel reklamlar ve 195 Sayılı Kanun kapsamında yayımı zorunlu kılınan resmi ilanlar olduğunu belirten Çiriş, şunları söyledi:

"Bu ilanların kesilmesiyle adeta ortaya çok vahim bir tablo ortaya çıkmış olacak. Türkiye genelinde yaklaşık bin 300 gazete bu haktan yararlanarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bu gerçek kesinlikle göz ardı edilemez. Yerel gazetelerin en önemli gelirini resmi ilanlar oluşturmaktadır. Tasarının gerçekleşmesi halinde Türkiye'deki işsizler ordusuna yaklaşık 15 bin kişi daha kısa sürede eklenecektir. Dolaylı yolla 60 bin kişi mağdur olacaktır. Yerel gazeteler, resmi ilanların yanı sıra diğer gelirlerinin yüzde 18'ini KDV olarak , resmi ilan yayınlama haklarını kesintisiz olarak devam ettirebilmek için de 195 Sayılı Kanun uyarınca istihdam etmek zorunda oldukları çalışanın gelir vergisi ve sigorta primini de hiçbir meslek sektöründe olmadığı şekilde zamanında yine devletin ilgili kurumlarına ödemektedir.

Tasarının meclis gündemine gelmeden önce komisyonda görüşülmesi esnasında tüm bu gerçeklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Özcan Çiriş "Yerel basın aleyhine düzenlemelerin geri çekilmesini istiyoruz. Aksi taktirde komisyonlardan geçecek olan yasa bir kabus gibi, 60 bin kişinin üstüne çökmüş olacaktır" diye konuştu

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 12:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?