20
Mayıs
2024
Pazertesi
ADİLCEVAZ - BİTLİS

Adilcevaz cevizi keşfetti

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde evlerde yapılan ceviz reçeli üretimi sanayileşme yolunda ilerliyor. 

Avrupa Birliği (AB) fonlarından sağlanan kaynakla ilçede artık seri üretime geçildiğini söyleyen Belediye Başkanı M. Selim Arıkbaş, deneme üretimlerine başladıklarını belirtti. 

Arıkbaş, "İlçemizde 2001 yılı içersinde kaymakamlığımızca deneme amaçlı ceviz reçeli üretimine Bursa'nın kestane şekeri örnek alınarak başlatılmıştır. Köyleri Kalkındırma Birliği kanalıyla başlatılan proje için 15 kişilik bir ekip Nahçivan'a gönderilerek kurs almaları sağlanmış. Bitlis Valiliği tarafından 5 bin YTL, Adilcevaz Kaymakamlığı 10 bin YTL olmak, toplam 15 bin YTL ile başlatılan bu projeden ilk etapta 100 fakir aile yararlanmıştı" dedi. 

Başkan Arıbaş, insan sağlığına büyük katkısı olan ceviz reçelinin Bursa kestane şekerine rakip olacağını de belirterek "İlk etapta 750 gramlık şişelerde üretimine 2001 yılı içersinde başlanan Adilcevaz ceviz reçeli tanıtım amacıyla, değişik kişi ve kuruluşlara gönderilmekteydi. Son yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile birlikte hazırladığımız yüzde 60'ı AB fonlarıyla, yüzde 40'ı da belediyemiz ve kaymakamlığımız tarafından karşılanan projemiz ile ceviz reçeli üretimine başlamış bulunmaktayız" şeklinde konuştu. 

Arıkbaş, ceviz reçeli üretiminin yanı sıra bölgede yetişen çeşitli ürünlerin de paketlenmesi ve üretiminin yapıldığını ifade ederek, "Bölgemizde bolca bulunan ceviz, ceviz reçeli, kayısı marmeladı ve domates salçası deneme üretimine başlamış bulunmaktayız. Bu ürünlerden verim almamız durumunda seri üretime geçeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 16:45:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet uğur budak IP: 88.230.30.xxx Tarih : 16.11.2008 09:26:11

TEKMANDAN Adilcevaz öyle bir kaymakama sahip olduğu müddetçe daha çok değişik hizmetler ve ilçeye gelecek