19
Mayıs
2024
Pazar
ADİLCEVAZ - BİTLİS

Film Adilcevaz'da çekildi

Geçen yıllarda İngiltere, Macaristan ve Hindistan'da gösterime giren belgesel filmin, 3-21 Haziran 2009 tarihleri arasında Avustralya'da düzenlenen 56. Sydney Film Festivali'nde gösterime gireceği bildirildi. Filmin ilk kez bu kadar uzak bir coğrafyada gösterime gireceğini söyleyen yönetmen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, Anadolu kültürünü kısmen tanıyan Avustralyalıların filmin konusu ve Anadolu'nun geleneksel kültürü hakkındaki görüşlerini şimdiden merak ettiğini belirtti.

TANDIR GELENEĞİNE YABANCI İLGİSİ

2007 yılında Bitlis'in Adilcevaz ilçesi İpekçayır köyünde çekilen filmin, Anadolu'da binlerce yıldır kullanılan tandır ekmeğinin yapılışı ve köylerdeki tandır kültürünü anlattığını dile getiren Prof. Dr. Cereci, "Film, Doğunun geleneksel kültürüne meraklı olan Avrupalılarca büyük ilgi gördü. Avustralya'da da ilgiyle karşılanmasını bekliyoruz. Galası, çekim yeri olan İpekçayır köyünde yapılan film ile Anadolu'nun, Türkiye'de bile çok iyi bilinmeyen geleneksel kültürünü çok uzak kıtalara taşımak bizi onurlandırıyor. Anadolu kültürünün yurt dışında tanıtımını bir görev olarak üstleniyoruz" dedi.

EL KAMERASIYLA ÇEKİM

1974 yılından bu yana etkinliklerini sürdüren Sydney Film Festivali'nin, Avustralya kıtasının en büyük sanat etkinliklerinden biri olduğu belirtilirken, tüm dünyadan filmlerin katıldığı festivalin Avustralya'nın tek film festivali olduğu bildirildi. Film festivallerinin, ülkelerin ve kültürlerin tanıtımı açısından en elverişli ortamları sunduğunu söyleyen Prof. Cereci, Türkiye gibi sınırsız kültürel değerleri olan bir ülkenin, düzenlenen her festivalde yer alması gerektiğini, ülke yönetiminin ve diğer kurum ve kişilerin de festivallere katılım konusunda teşviklerinin olması gerektiğini dile getirdi. Cereci, Ağzı Açık Alamet adlı filmi, bir öğrencisinin el kamerasıyla çektiğini söyledi.

DOĞU ANADOLU’DAKİ KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ

Binlerce yıllık tarihi, binlerce yılda oluşturduğu kültürel değerler ve renkli atmosferiyle Doğu Anadolu'nun, yalnızca tanıtım açısından önemli materyalleri içermesinden öte, araştırmacılar ve sanatçılar için tam bir açık atölye olduğunu dile getiren Prof. Cereci, Van'ın araştırmacı ve sanatçılar için bir kaynak toplama ve çalışma alanı olarak tanıtılmasını sağlamak ve özellikle yabancı araştırmacılar için bir cazibe kenti olarak tanınması için İngilizce seslendirmeli bir tanıtım filmi projesi hazırladığını da açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 12:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?