19
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

50 koyun telef oldu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, metan gazından kaynaklandığı belirtilen ot zehirlenmesi sonucu yaklaşık 50 koyun telef oldu.

İlçeye 20 kilometre mesafede bulunan Kınalıkoç köyünde sabahın erken saatlerinde çobanın bir anlık boşluğundan yararlanan 600 küçükbaş hayvan yonca tarlasına daldı.

Yeşil yonca yaprakları ile karınlarını doyuran sürüdeki 50 koyun telef olurken, birçok hayvan ise ot zehirlenmesinden rahatsızlandı. Çobanın köylülere haber vermesi üzerine meraya akın eden hayvan sahipleri hala canlı olan hayvanları kurtarmak için kendi yöntemleri ile çareler aradılar. Bazı köylüler şişen koyunları, ayran içirerek, söğüt yaprağı yedirerek kurtarmaya çalıştılar.

Olayın şokunu hala üzerinden atamayan Kınalıkoç Köyü çobanlarından Şehmuz Aşkara (29), sabahın erken saatlerinde bir anlık dalgınlığından yaralanan sürünün yeşil yonca tarlasına girdiğini, sürüyü tarladan çıkarıncaya kadar birçok koyunun telef olduğunu söyledi. Hemen cep telefonu ile köylüye haber verdiğini anlatan çoban Aşkara:

"Haberin duyulmasının ardından, köylü minibüs ve traktörlerle olay yerine geldi. Onlar gelinceye kadar ben önce sürüyü yonca tarlasından çıkardım. Ardından kurtarılamayacak durumda olanları kestim. Çok üzgünüm. Bir çobanın başına gelebilecek en talihsiz olayı yaşadım. 9 yaşından bu yana çobanlık yapıyorum. Böyle bir işe ilk kez şahit oldum. Bir iki hayvan ancak bu şekil telef olurdu, ama yaklaşık 50 hayvanın bir anda telef oluşuna ilk kez rastladım. Bunlar benim sorumluluğumdaydı, şimdi köylüye sözleşme gereği bunların parasını ödemek zorundayım. Ne yapacağımı şaşırdım" dedi.

Köylüler ise çobanın kendilerine haber vermesinin üzerine hemen olay yerine gittiklerini, yedikleri yonca yapraklarından dolayı şişen koyunlardan kurtarılamayacak olanları kestiklerini, diğerlerine ise yaptıkları müdahaleler ile kurtarıldığını söyledi.

Veteriner Hekim Okran Görgen ise, bölgede genellikle sonbahar ve ilkbaharda kendi haline bırakılan bir hayvancılık yapıldığını belirterek, hayvanların gerek meralarda gerek ekili alanlarda serbest otladığını söyledi. Bu durumda birçok maddi kayıplara neden olan vakaların vuku bulduğunu anlatan Görgen şöyle konuştu:

"Özellikle yem bitkilerinden olan taze yoncanın yenmesi veya aşırı yağışlardan sonra otlaklarda meydana çıkan bir takım bitkilerdeki gazlı yapılar oluşur. Bunlar midede çözüldükten sonra aşırı miktarda metan gazı oluşturması hayvanlarda bir takım şişkinliklere neden oluyor. Bu tür vakalarda çok ani bir şişkinliğin mideye aşırı basınç yaparak solunum yetmezliğinden meydana getiriyor ve sonuçta hayvan telefleri meydana geliyor. Hayvanların sabahın erken saatlerinde bu otu yememeleri lazımdı. Sabah ve akşam saatlerinde hayvanların bu otlaklara çıkartılmaması gerekiyor. Özellikle biçilmiş otlakların arazide soldurulup ondan sonra hayvanların tüketimine sunulması başlıca koruyucu uygulamalardan bazılarıdır
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 19:39:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?