18
Mayıs
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

81 yaşında kimliğine kavuştu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan Etem dede 81 yıl sonra kimliğine kavuşuştu, ardından 60 yıl bir yastığa baş koyduğu eşi ile nikah masasına oturdu.


Ağrı'nın Diyadin ilçesinin Yukarı Dalören köyünde ikamet Etem Bulak (81), yaklaşık 60 yıl önce ailesi ile birlikte Bitlis'in Ahlat ilçesi Serinbayır köyüne yerleşti. Daha sonra ilçeye bağlı Güzelsu köyünden Dilşah Usburak (72) ile evlenerek birlikte 60 yıl birlikte yaşadı. Bu yaşamlarından 4 erkek 1 kız çocukları oldu. Babanın nüfus kaydı olmadığı için çocuklar annenin üzerine kaydedildi. Aradan geçen uzun yılların ardından Ahlat Nüfus Müdürlüğü'ne müracaat eden Etem dede kaydının yapılmasını talep etti.

Yapılan işlemlerin ardından Ethem dedenin nüfusa tescili yapılıp kendisine nüfus cüzdanı verildi. 81 yaşındaki Etem Bulak ilk kez kimliğine kavuşurken resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın da mutluluğunu yaşadı. Ardından 60 yıl aynı yatağa baş koyduğu 72 yaşındaki eşi Dilşah Usburak ile resmi nikahının kıyılması amacı ile köyde bir tören düzenlendi.


Serinbayır Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen törene, Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, kurum amirleri, yakınları ve köylüler katıldı. Gelin ve damadın nikah şahitleri ise Kaymakam Şentürk ile Belediye Başkanı Çoban yaptı. Damat gelini arabadan alarak alkışlar arasında el ele tutarak nikah masasına yürüdüler. Nikah memurunun evlenme akitlerini okumasının ardından gelin ve damat 60 yıllık birlikteliklerine 'Evet' diyerek devam etiler. Gelinin damadın ayağına basması ise törenin renkli görüntülere sahne oldu. Kaymakam Şentürk damada, Belediye Başkanı Çoban ise geline çeyrek altın taktı. Ardından çekilen halaylara gelin ve damdın da katılması neşeli anlar yaşanmasına vesile oldu.


Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, 81 yaşındaki Etem dedenin bugüne kadar nüfus cüzdanına sahip olmadığını, bu nedenle vatandaşlık haklarından da yararlanma anlamında pek çok mahrumiyeti yaşadığını anlatarak "Bir vesile ile durum tespit edildi. Gereken yasal prosedürler tamamlanmak suretiyle resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Tabi bu vatandaşlığın getirdiği hakları kullanma ehliyeti de artık söz konusu oldu. Resmi nikahları da olmadığı için bir tören tertip edildi. Aslında bizim düğünler nikahlar toplumumuzu bir araya getiren birlik ve beraberlik adına güzel etkinliklerdir. Biz de yıllar sonrada olsa evli çiftlerimizle beraber bu mutluluğu yaşadık. Onlara 60 yıl sonra kıyılan nikahla beraber mutluluklar diliyoruz" dedi
Evli çiftler ise 60 yıl sonrasında kıyılan nikahtan memnuniyet duyduklarını belirtti. Tören yapılan dualara sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 11:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?