1
Haziran
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

Ahlat 1. Patates Festivali

15 Ekim 2008 tarihinde 1. Ahlat Patates Festivalini düzenleyeceklerini söyleyen Demirden, festivalin, Bitlis Valiliği, Bitlis Tarım İl Müdürlüğü, Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Ziraat Odası tarafından düzenleneceğini belirtti. 

Böylece ülkenin yüzde 10'luk yemeklik patates ihtiyacını karşılayan Ahlat patatesinin tanıtımını yapmayı amaçladıklarını bildiren Demirden, şöyle konuştu:
''Patatesin dünyada en çok kullanılan 4 üründen biri olduğunu biliyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler 2008 yılını, 'patates yılı' ilan etti. Patatesin besin değeri oldukça yüksek ve fiyatı da buna karşılık çok düşük. Bunlara rağmen dünyada ve Türkiye'de patates üretiminde son yıllarda ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Ama ilçemizde bu durum tam tersine dönmüş durumda. Çünkü her yıl bakir topraklarımızda patates üretimine hız veriyoruz. Kaliteli ve sertifikalı tohum kullanıyoruz. Böylece çiftçimiz ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmakta. Öte yandan patates üreticileri pazar bulmakta zorluk çekiyordu. Bu festivalle iyi bir tanıtım yaparak çiftçinin pazar soruna yardımcı olmayı hedefliyoruz.'' 

İlçede her yıl 20 bin dekar alana patates ekildiğini belirten Demirden, yaklaşık 600 ailenin patatesten geçim sağladığını, ortalama 15 bin kişinin bu alanda istihdam edildiğini bildirdi. 

Demirden, ''Hedefimiz bu yıl 150 bin ton patates elde etmek. Bu da ülke üretiminin en az yüzde 10'nunu karşılamakta. Tüm bu gelişmeler karşısında ilçede ilk kez patates festivali yapmaya karar verdik'' dedi. 

Festivalde patates ürünleri, en iyi patates yetiştiriciliği, en iyi patates yemeği yarışmalarının da yapılacağını kaydeden Demirden, patatesçilik üzerine iş yapan firmaların da stant açarak ürünlerini tanıtacağını ifade etti. 

Demirden, ''Festivalde patates üretiminde en son teknolojiyi ürünü olan makine, sulama ekipmanı, tohum, gübre ve ilaçların tanıtımını yapacak. Her yıl festivalimiz devam edecek. Festival programı önümüzdeki günlerde netleşecek'' şeklinde konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 11:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?