19
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Ahlat bastonculuğunun içler acısı hali.

İlçemizin kültürel değerlerinden biri olan bastonculuğun hali içler acısı. Geçmişi çok eskilere dayanan çeşitli renk, desen ve ebatlarda ceviz ,kiraz, elma ağaçları, ve koç boynuzu gibi malzemelerden yapılan Ahlat Bastonu ve bastonculuk satışlarındaki durgunluk ve pazar bulunamayışından dolayı kaybolmakla yüz yüze geldi.

Konu hakkında bilgi aldığımız Aras Baston Atölyesi sahibi ve 20 yıllık baston ustası Ömer Usta Ahlat’ta bastonculuğun halinin içler acısı olduğunu, el emeği ve göz nuruyla yapılan Ahlat bastonlarının her geçen gün yok olmak üzere olduğunu belirtti. Ömer KARABULAK: “20 yıldır bastonculuk yapıyorum, son 3-4 yıldır baston satışı yapamıyoruz. Bizlerde mecbur geçimimizi sağlamak için çiftçilerimize ahşap zirai araç ve gereç yapıyoruz. Önceleri Haziran sonlarına kadar 100-200 adet civarında baston satardık. Son 3-4 yıldır işlerimiz çok durgun şimdiye kadar 20-30 civarında baston satışı ancak yapabildik”dedi.

Yurt genelinde açılan fuarlara kendilerinin de davet edildiğini fakat maddi imkanların yeterli olmayışından dolayı bu fuarlara gidemediklerini belirten Ömer KARABULAK bu durumun çok üzücü ve düşündürücü olduğunu bu konu hakkında başta Valiliğimizin, İlçe Kaymakamlığımızın ve İl

Kültür Müdürlüğünün bu konuya eğilmelerini, kendilerine destek olmalarını ve yaptıkları bastonları satabilmeleri için pazar bulunmasını gerektiğini belirtti.
Özkan OLCAY/KENTHABER (AHLAT)
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2004 Çarşamba 15:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?