23
Mayıs
2024
Perşembe
AHLAT - BİTLİS

Ahlat taşına yoğun ilgi

Ahlat'ta, yöreye has volkanik 'Ahlat Taşı' üreticilerinden Zafer Nacaroğlu, "Siparişler o kadar yoğunlaştı ki müşterilerimize bazen 15 gün, bazen bir ay sonrasına gün vermek zorunda kalıyoruz" dedi.

Yaklaşık 35 yıldır taş ustalığı yapan Zafer Nacaroğlu, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki Süphan Dağı eteklerindeki ocaklardan çıkarılan taşın, özellikle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından birim fiyatına dahil edilmesinin ardından ilginin arttığını söyledi.

İlçe merkezi ile çevre il ve ilçelerinden yoğun olarak Ahlat taşı siparişi aldıklarını belirten Nacaroğlu, "Siparişler o kadar yoğunlaştı ki müşterilerimize bazen 15 gün, bazen bir ay sonrasına gün vermek zorunda kalıyoruz. Ahlat taşının gerek görünümünün güzelliği ve gerekse yalıtım özelliğiyle dayanıklılığı taşa ilginin artmasının en önemli sebebi. Taşın kalitesine göre metrekaresini 12 YTL ile 15 YTL arasında pazarlıyoruz. Taşın renk ve deseninin fiyatını etkiliyor. Ancak, Ahlat taşı briket ve tuğla gibi diğer yapı malzemeleriyle kıyaslandığında oldukça ucuz" dedi.

Nacaroğlu, gerek evlerde, gerek resmi kurum ve kuruluşların dış cephe kaplamalarında Ahlat taşına özellikle Van, Iğdır, Muş ve Elazığ gibi yakın il ve ilçelerden talepler geldiğini ifade ederek, "Ahlat taşı genellikle çeşme, cami, minare gibi yapılarda kullanılmak üzere sipariş verilmektedir. Özellikle kırmızı ve siyah renkli Ahlat taşı daha da dayanıklı. Bloklar halinde çıkartılan taşı işleyerek yapılarda kullanılacak hale getirmek de, inşaatlarda kullanmak da maharetli bir taş ustalığı gerektiriyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 16:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mevlüt çelik IP: 85.102.4.xxx Tarih : 20.11.2008 00:32:17

merhaba yorgun savaşçılar ben sözüme başlamadan önce sızlere allah kolaylık versin diyor bol kazançllar diliyorum .taş deyince bana birini hatırlatıyor da rahmetli babamın amcası vardı o bizler genç çocukken buyüyünnce yapacağımız işler üzerinde konuşurken bize şöyle bir tavsiyesi vardı taşa giden kuvvet geri dönmez ha bu işle uğraşmayın diye o aklıma gelmişti sizlerle paylaşmiş oldum herkes kolay iş ister ama nasıp tabiki şimdi sizden bir isteğim var burda bir fiat gördüm ama 2005 yılına ait şu anki metre kare fiati nedir ben ordan alıp artvine götürmek istiyorum yada artvinde bayınız varmi yada nerelerde bayileriniz var aydınlatırsanız memnun olur teşekkür ederim.