17
Mayıs
2024
Cuma
AHLAT - BİTLİS

Ahlat'ta ki yangında hayvanlar telef oldu

Alınan bilgiye göre Selçuklu Mahallesi’nde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı’nda saat 15.45 sıralarında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangın paniğe yol açtı.

 Yangını gören müze bekçisi Sıdık İşler’in olayı emniyet ve itfaiyeye bildirmesi üzerine, kısa sürede yangın yerine güvenlik güçleri ve itfaiye ekipleri geldi. Polis ekiplerinin de itfaiye görevlilerine yardımcı olduğu yangın, yaklaşık 1.5 saat sonra kontrol altına alındı. Alevler arasında kalan onlarca kertenkele ve kaplumbağa telef oldu. Bir kaplumbağa ise müze bekçisi Sıdık İşler tarafından kurtarıldı.

Olayla ilgili bir açıklama yapan Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, tarihi mezarlıkta çıkan yangının çıkış sebebini araştırdıklarını belirterek, en büyük üzüntülerinin ise yüzlerce canlı hayvanın yangın sırada telef olması olduğunu söyledi. Mezarlığın, Kültür ve Tabiat Kurulu’nun denetimi altında olduğunu kaydeden Gülmez, "Belediye gerekli düzenlemeleri ancak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan izin alarak yapabilir. Ancak bu kurulda gerekli olan düzenlemeleri yapmamıza müsaade etmiyor" dedi.

Ahlat İlçesi’nde bulunan Selçuklu Mezarlığı’nın, Anadolu’nun Türk yurdu olduğunun ispatı açısından tapu mahiyetinde olduğunu anlatan Gülmez, " 210 bin metre karelik geniş düz bir alanı kaplayan, 11 ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Tarihi Selçuklu Mezarlığı zaten bakımsızlık, ilgisizlik ve doğal etkenlerden dolayı yok olmanın eşiğine gelmiş durumda. Çıkan bu yangın ise adeta yok olmayı körükledi" şeklinde konuştu.

iha-ahlat
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 10:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?