20
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Ahlat'ta turizm çalışmaları

Bitlis'in Ahlat ilçe Kaymakamı Bilal Şentürk, yöre turizminin gelişmesi için hem bölge bazlı, hem de özel sektörün konuya ilgisinin artması yönünde çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. 

Kaymakamı Şentürk, Ahlat'ın yerli ve yabancı turistlerin en önemli cazibe merkezlerinden birisi olmasına rağmen ilçenin turizmde ana merkezlerden uzak olduğunu söyledi. 

Bu durumda ilçede tek başımıza ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmamın mümkün olmadığını vurgulayan Şentürk; "Bölge bazlı çalışmaları daha detaylı irdelemek lazım. Yani Mardin'e, Kars Ani Harabeleri'ne, Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı'na, Van'a; Van'daki Akdamar adasına gelen turist potansiyelini burası ile entegreli olarak değerlendirmek gerekiyor. Mesela Van'a gelen önemli heyetler buraya gelmiyor. Oysaki, Van'a gelenin Ahlat'ı, Ahlat'a geleninde Van'ı görmemesi lazım, görmeden gitmemesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü yöreyi görüp de hayran kalmadan gidene denk gelmedim. Bu tabunun değişmesi lazım. Hiçbir yer tek başına bir değer taşımıyor, taşısa da vatandaşı tatmin etmiyor. Mesela Ahlat, Van Gölü'nün kıyısında Antalya'yı aratmayan bir kent konumunda. Ve dünyada eşine az rastlana bilecek bir mekan, yüzlerce tarihi eseri içerisinde bulunduran bir ilçe. Ama buna rağmen bu değerler tek başına ekonomik bir değer taşımıyor" dedi. 

Yörede bulunan bu güzelliklerin bir getirisi olması gerektiğini belirten kaymakam Şentürk; bunu da sağlayacak unsurun turizmde hizmet sektörü olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"Bu güzelliklerin gerektiği şekilde sunulması gerekiyor. Gelen insanların eğlenmesini, dinlenmesini, bilgi ve görgüsünü artıracak ortamların imkanların sağlanması gerekiyor. Buraya insanlar tarihi ve doğal zenginlikleri görmek, bilgi ve görgülerini artırmak için geliyorlar. Ama aynı zamanda eğlenmek ve dinlenmek için de gelebilmeli. Bunlarda yörenin kendi kültürel unsurları ile olmalı. Yani Antalya'da aradığını burada da aramaz. Burada yörenin kendi otantik kültürü ile karşılaşmak onu tatmak ister. Bu ortamların oluşması lazım. Ahlat, Van Gölü en iyi dinlence yerlerinin başında geliyor. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Ülkemizin sayılı yat limanlarından birisi Ahlat'ta. Deniz sporları deniz turizmi bunların hepsinin hayata geçmesi lazım. Nedense özel sektörümüz bu konuda ilgisiz. Bu konuda bir atılım yapmıyor. Turizmden ekonomik gelir elde etmek istiyorsak bu insanları yöremizi gezdirmek, bu insanları burada alıkoyacak farklı etkinlikler düzenlememiz lazım. Ancak bu şekilde gerçek ekonomik gelir elde ederiz" dedi

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 12:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?