16
Mayıs
2024
Perşembe
AHLAT - BİTLİS

Av sezonu açılmadan, av yasağı geldi

Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde bulunan Nazik Gölü'nde buzlarının hala çözülmemesine rağmen, birkaç gün sonra avlanma yasağı başlıyor. Ahlatlı balıkçılar gölde hem inci kefali hem de aynalı sazan balığı bulunduğunu belirterek, av yasağında yöresel şartların gözönüne alınmasını istedi. 

Sınırlı Sorumlu Ovakışla, Nazik, Gölgören, Kırıkkaya, Dilburnu Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Yıldız, kooperatife bağlı 130 üye balıkçı ailenin geçimlerini avlanan aynalı sazan ve inci kefali balığından sağladığını belirtti. Bölgedeki ağır kış şartlarından dolayı geçtiğimiz aralık ayından bugüne kadar zaten balık avı yapılamadığını anlatan Yıldız, "Durum böyleyken 15 Nisan tarihinde inci kefali balığına,15 Mayıs tarihinde ise sazangillerin avcılığı yasaklanıyor. Balıkçılarımız 3 ay ancak normal balık avı yapabiliyor. Yani 3 ay çalışan balıkçı 9 ay çalıştığı ile yetinecek. Tek temennimiz balık avında yöresel şartlar gözönüne alınmasıdır" dedi. 

Bülent Demir isimli balıkçı ise balık sezonlarının bitmek üzere olduğunu, nisan ayı ortalarına gelmelerine rağmen halen göldeki buzun çözülmediğini belirterek, "Balık yasağında Nazik Gölü ile Van Gölü'nü bir tutulmuş. Bizim de inci kefalimiz var, onların da var. Van Gölü suları sodalı ve büyük olduğu için orası buz tutmuyor, Nazik Gölü buz tutuyor. Bizim inci kefali av sezonumuzun bitmesine 5 gün var. Ve 10 güne kadar buranın buzu çözülmez. Sezonumuz bitiyor. Aynalı sazan balığında ise 15 ila 20 gün kadar avlanabileceğiz. Yetkililere sesleniyorum, bizim halimiz ne olacak. Çoluk çocuğumuzun rızkını, tekneyi buraya bağlamışız, burada çalışmak zorundayız. Yetkililer bize yardımcı olsun" şeklinde konuştu. 

Mercan Yıldızlı isimli balıkçı ise tek çözümün yörenin özelliği gözönünde tutularak av yasağı döneminin belirlenmesi olduğunu söyledi. Sadece gölün kıyılarının çözüldüğünü ifade eden Yıldızlı; "Biz de göle gelerek kıyıda kalan küçük teknelerimiz ile ağların bakımını yapabiliyoruz. Hala buz ortasında kalan teknelerimiz var. Onlara ulaşamıyoruz. Av yasağında Van Gölü ile Nazik Gölünün bir tutulmasını doğru bulmuyoruz" dedi. 

Nazik Gölü, 45 kilometrekare alanıyla denizden 1876 metre yüksekliğinde, 40-50 metre derinliğe sahip bir göl. Akarsu kaynaklarının, ilkbaharda eriyen kar ve yağmur sularıyla beslendiği gölün en önemli özelliklerinden birisinin, kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donması. Göl çevresindeki vatandaşlar, kış mevsimindeki ulaşımlarını donan göl üzerinden sağlıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 13:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ENES IP: 212.175.112.xxx Tarih : 26.04.2007 12:50:54
Bana sorarsanıız kapatılmaasıı hiç iyi birşey değil.İinsanlar oradan ekmeğini çıkarıyorlar:Yasağı getiren kişi kendisini o durumda olduğunu düşünsün bakalım ne yapacak biz bile BİTLİS"TEN oraya gelip keyfe balık tutuyoruz.Av yasağı geldi ne oldu yani ellerine birşey geçtimi yoksa biraz yüceldilermi hayır ayıp ayıp ben onlara yakıştıramıyorum.