26
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Bakan Koç: Ahlat’a sahip çıkacağız

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç bazı gezi ve incelemelerde bulunmak için dün Ahlat’a geldi.

İlk olarak Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı gezen bakanlar burada bazı açıklamalar yaptı. Selçuklu Mezarlığındaki gezi ve incelemeleri sırasında İl Kültür Müdürü Hüsnü Işıkgör’den bilgi alan Kültür ve Turizm Bakanı, Bitlis il ve çevre ilçelerinden gelen vatandaşlar ile Ahlatlılar'a müjdeler getirdiklerini söyledi.

Koç şöyle konuştu: "Ben bakan olduğum gece Sayın Başbakanımın bana verdiği ilk emirlerden bir tanesi de Ahlat’ın ve Selçuklu Mezarlığı'nın bütün dünya medeniyetine gösterilmesidir. Ve gerçekten burası övünülecek bir mekanımızdır. Ahlat bizim Anadolu’ya doğudan başladığımız ilk
seferimizin büyük durağıdır. Ahlat’ın bu tarihsel mezarlığını, dünya kültürüne, dünya insanlık alemine bu eseri sunacağız. Mimar Sinan’ın eserini, kalesini gün yüzüne çıkaracağız. Burada devamlı bir faaliyet olacaktır. Bu faaliyet bizim kültürümüzün ortaya çıkarılması faaliyetidir.
Bizim kendimize güvenme arzumuzun bir temelleri vardır."

Ahlatlılar'a müjdelerle geldiklerini belirten Koç, "Çalışma aşk ve arzusuyla geldik.
Sizlerin desteği ve sizlerin arzusuyla bu illerin de hakkından geleceğiz. Her türlü kültürel varlıklarımıza, toprağımızın kucak açtığı bu tabiat varlıklarımıza sahip çıkacağız. Ama Ahlat bir ayrı sahip çıkılması gereken bir yerdir. Sizlere söz veriyorum Ahlat’a sahip çıkacağız" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de "Ecdat yadigarı, bizlere atalarımızdan miras kalan ve Türklüğün Anadolu’ya açılan kapısı olan Ahlat’a sahip çıkmamız hepimizin boynunun borcudur. Bizlerde tarihimize sahip çıkmalıyız. Bir tarafta dünyanın en büyük krater gölünü barındıran Nemrut Dağı, diğer tarafta Türkiye’nin ikinci büyük dağı Süphan Dağı, kuzeyimizde Malazgirt Zaferi'nin noktalandığı yer, hemen yanı başımızda dünyanın ikinci büyük gölü olan Van Gölü bulunuyor. Bu kadar güzel, bu kadar tabiat, bu coğrafyada bir de dünyanın en büyük İslam mezarlığı, Selçuklular'ın merkezi, medeniyetin beşiği, Ahlatımız'a sahip çıkmamız lazım" dedi.

Selçuklu Mezarlığı'ndaki gezi, incelemelerin ardından Vangölü Vilayetler Birliği Tesisi'ndeki resim ve el sanatları sergisini gezen bakanlar, kendilerine ikram edilen Bitlis Balı ve cevizinden yedi. İncelemeler Ahlat Öğretmen Evi'ndeki yemekten sonra son buldu.

Özkan OLCAY / Kenthaber / Ahlat
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 12:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emrullah güven IP: 85.97.160.xxx Tarih : 25.04.2005 10:07:01
sayın zeki ergezen sadece ahlatın bakanı değil tüm türkiyenin bakanı malazgirt için verdiği vaatlere ne oldu anadolu kapıları malazgirte türklere açıldı malazgirte niye önem verilmiyor malazgirteki urartu ve selçuklu mezarları niye gün yüzüne çıkarılmıyor.