16
Haziran
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Baston tezgahları müzede sergilenecek

Ahlat'ta yapılan bastonlarının yapımında kullanılan eski tezgahlar ve malzemelerin, 8 Ağustos'ta Bitlis'te açılacak Etnografya Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi.

Ahlat baston ustalarından Refa Gökbulak, İl Kültür Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda,1 adet masa, 2 adet bastonların cila, vernik ve boyama sırasında kullanılan oturak, 1 adet ahşap sandalye, 50 adet baston işlemeciliğinde kullanılan çeşitli el aletlerinin müzede sergileneceğini belirtti.

Ahlat Bastonu'nun yapılışının 5 aşamasını gösteren 15 adet bastonun da sergileneceğini söyleyen Gökbulak, bu eserlerin sergilenerek gelecek kuşaklara aktarılması kendilerini memnun edeceğinin vurguladı. Gökbulak, "Çünkü biz çocuklarımızı bu tezgahlarla büyüttük" dedi.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, en eski baston atölyesindeki tezgahları müzede sergilenmesinin geçmişten günümüze gelen bastonlucuk mesleğinin aşamalarının aktarılacağını anlattı. Bütün baston ustalarından örnekler alarak sergileyeceklerini de anlatan Işıkgör, sergilenecek olan malzemelerin maddi değerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödeneceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2005 Salı 14:08:10
Güncelleme :21 Temmuz 2005 Perşembe 17:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah Öztürk IP: 85.96.14.xxx Tarih : 19.07.2005 17:52:57
İlk önce böyle bir işe önayak olan yetkililerimize ve Refa ustamıza tebriklerimi iletir.Bu ve bunun gibi kültürel faliyetlerin başka alanlara da kaydırılıp güzel Ahlatımızın yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasında büyük faydası olacagı kanısındayım.Tüm Ahlatlı hemşerilerime Mersinden saygılarımla