2
Haziran
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Boğa, sıcaktan jürinin önende bayıldı

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde bu yıl 15.'si düzenlenen "Ahlat Kültür Haftası" etkinlikleri çerçevesinde yapılan "Kültür Irkı Buzağı Yarışması"nda, bir buzağı aşırı yorgunluk ve sıcaklardan dolayı jürinin önüne geldiği sırada, bayılarak yere yığıldı.

Ahlat Ziraat Odası tarafından organize edilen buzağı yarışması, Yukarı Çarşı Merkezi'nde yapıldı. 12 dişi ve 15 erkek buzağı, sahipleri tarafından sabahın erken saatlerinde yarışmanın yapılacağı alana getirildi. Genel görüş, büyüme derecesi, kafa yapısı, bacaklar, mafsal yürüyüş, renk, deri kılları, ırk özelliği, boyu, omuzlar, göğüs, karınları ile sırt ve bel yapılarına göre jüri tarafından puanlamaya esas alınan buzağı yarışması, dişi ve erkek kategorileri olmak üzere iki etapta yapıldı. Yarışmacı buzağılar, sahipleri tarafından tek tek jüri önünden geçti.

Yarışmaya katılan beş aylık 'Ceyla' isimli erkek buzağı jüri önüne geldiği sırada aniden yere yığıldı. Aşırı yorgunluk ve sıcaktan yere yığıldığı tahmin edilen buzağı, sahibi tarafından kaldırılarak götürüldü.

Büyük bir çekişme içinde geçen yarışma sonucunda erkek buzağılarda 1.'liği Nurullah Kapan, 2.'liği Mirza Akarsu, 3.'lüğü ise Nevzat Altıkuşak'a ait buzağılar; dişi buzağı yarışmasında ise 1.'liği Turgut Ergezen'e ait buzağı alırken juri 2.'liği, Adem Ergezen ve Abdullah Kapan'a ait buzağılara, 3.'lüğü ise Nevzat Altıkuşak ve Sabri Namli'ya ait buzağılara verdi.

Yarışmada konuşan İlçe Kaymakamı Ahmet Avşar, kültür etkinliklerinde geçen yıla oranla katılımın fazla olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Amacımız halkın ve davetlilerin hoşça vakit geçirmeleridir. Yine düzenlenen kültür ırkı buzağı yarışmasıyla da hayvancılığın daha verimli hale gelmesi için hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın kültür ırklarına yönelmesini teşvik etmektir" dedi.
Yarışmada dereceye giren buzağı sahiplerine, çeşitli ödüller verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 06:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nazire Yamaç IP: 85.98.47.xxx Tarih : 1.09.2005 17:46:27
boğa kardeş bence çok ayıp etmiş.Çünkü bir jürinin önünde bayılmak kadar saygısızca birşey yoktur