18
Mayıs
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

'Buğday' paneline büyük ilgi

Ahlat Ziraat Odasının hazırladığı “Tir buğdayına alternatif ürünler” konulu panel büyük ilgi gördü.

Ahlat Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda yapılan panel, Erzurum Araştırma Enstitüsü uzmanları, TMO temsilcileri, İl ve ilçe Tarım Müdürlüklerinin ve ilçe çiftçisinin katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden Ahlatta ekimi yapılan tir buğdayının artık kalite ve verimin düştüğünü ve ofisten başka alıcısının olmadığını söyleyerek, paneli yapmalarındaki amacın tir buğdayına alternatif ürünler bulmak olduğunu belirtti. Tir buğdayı yerine daha kaliteli ve sertifikalı tohumlar ekilmesini gerektiğini ifade eden Demirden, Avrupa Birliğine katılım sürecinde rekabet edilebilir bir tarımsal yapı ve üretimle uyum sorunlarının asgariye indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Erzurum Araştırma Enstitüsünden Dr. Murat Olgun’da Ahlat yöresinde İl Müdürlüğü ve Ziraat Odasıyla işbirliği yapılarak burada alternatif deneme ürünleri çalışmaları yapılacağını söyledi. Panel sonucunda bu yıl bezozya, nene hatun ve kıraç66 gibi buğday türlerinin bu yöreye uygun olarak ekileceğini, ve Ziraat Odasının da TİGEM’den sertifikalı buğday tohumluklarını getirerek çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda satışının yapılacağı belirtildi.

Özkan Olcay-Kenthaber/Ahlat
Yayın Tarihi : 9 Mart 2005 Çarşamba 10:25:58
Güncelleme :9 Mart 2005 Çarşamba 10:28:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?