22
Mayıs
2024
Çarşamba
AHLAT - BİTLİS

Çiftçiler asırlık geleneklerinden vazgeçti

Ahlat ilçesindeki çiftçilerin yüzyıllardan beri ektikleri 'Karakılçık' buğday türünden vazgeçerek ektikleri 'Bezostaja' tohumuna tamamen yöneldikleri bildirildi.


Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, yaklaşık 2 yıldan bu yana sürdürülen deneme ekimlerinin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, çiftçilerimiz bezostaja tohumuna dönüş yaptığını söyledi. Bezostaja ile birlikte çiftçinin yüzünün bir nebze de olsa güleceğini ifade eden Demirden; "Çiftçilerimiz yüzyıllardan beri bu topraklarda atadan, dededen kalma yöntemlerle karakılçık diye bilinen tohumu ekiyordu. Bu durum hem çiftçinin daha az verim almasına, hem de bu tohumdan elde ettiği ürünü daha ucuz satmasına neden oluyordu. Çiftçilerimizi alışılagelmiş yönteminden vazgeçirmek kolay olmadı. Yaklaşık iki yıldan bu yana çiftçilerimizi ikna etmeye çalıştık. İlçede bezostaja tohumunu belirlediğimiz deneme alanlarına ektik. Bu deneme ekimleri olumlu sonuç verdi. Çiftçilerimiz de bu olumlu sonuçları görünce, yüzde 80'i bildik yöntemleri bırakarak bezostaja tohumuna geçiş yaptı" dedi.


Yeni ekilen bu tohum sayesinde bundan sonra çiftçilerin daha yüksek verim, daha kaliteli ürün alacaklarını kaydeden Demirden; "Artık çiftçilerimiz buğdaylarına daha rahat pazar imkanı bulacak. Bugünkü rayiçle karakılçık eken bir çiftçi kilogramını 375 Ykr'den
satarken, bezostaja eken bir çiftçi ise kilogramını 425 Ykr'den satabilecek. Bu yıl ilçemizde ortalama 120 bin dekar alana ekilen buğdaydan 25 bin ton ürün elde etmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.


Ahlat Ziraat Odası ziraat mühendislerinden Duygu Alpaslan ise yaptığı açıklamada, bezostaja türü buğday ekimi yapılan alanlarda rutin inceleme ve gözlemler yaptıklarını belirterek; "Yaptığımız incelemelerde buğday başaklarındaki tanelerin tam dolduğunu gözlemledik. Son günlerde yaşanan hava sıcaklıkları ise buğdayın daha iyi olgunlaşmasına, son dönemlerde yağan yağmurların ise buğdayın verimin yükselmesine neden olacak. Bu durum oldukça sevindiricidir. Ayrıca ekilen alanlarda herhangi bir hastalığa rastlamaması ise son derece önemlidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 16:36:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?